Vykradačům bytů a domů začaly žně

1. 7. 2014 – 21:34 | Domácnost | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vykradačům bytů a domů začaly žně
Drzost zlodějů stoupá. Množí se případy, kdy zloději vykrádají byty, i když jsou jeho obyvatelé doma. Některé hluk vzbudí a zloděje vyruší, jiní se ale ráno vzbudí a najdou jen otevřené dveře a prázdnou kabelku. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Děti dostaly vysvědčení, vysokoškolákům skončilo zkouškové období a pracující se konečně těší na pořádný odpočinek. Jenže prázdniny nemusejí být jen období relaxace. Po návratu z dovolené vás může čekat nepříjemné překvapení. Vypáčené dveře, rozházené oblečení, rozbité nádobí a hlavně chybějící věci. Riziko vykradení domů i bytů totiž v létě roste.

Vaše nepřítomnost v bytě je lákavou pozvánkou pro zloděje. „Délka třeba jen týdenního dovolenkového pobytu naprosto stačí na vytipování obydlí, přípravu i realizaci vloupání.  Pro lupiče je lákavá stará bytová zástavba bez jakýchkoli bezpečnostních prvků. Bytaři se samozřejmě spoléhají také na naprostou nevšímavost lidí a řadu více či méně nesmyslných zabezpečovacích opatření, která v praxi moc nefungují,“ upozorňuje Ivan Pavlíček, z firmy NEXT, odborník na zabezpečení domů a bytů.

Jenže drzost zlodějů stoupá. Množí se případy, kdy zloději vykrádají byty, i když jsou jeho obyvatelé doma. Některé hluk vzbudí a zloděje vyruší, jiní se ale ráno vzbudí a najdou jen otevřené dveře a prázdnou kabelku.

Proti zlodějům pomůže kvalitní zabezpečení. Nemusíte do něj ale investovat sta tisíce. Stačí například světla na časový spínač, nebo i falešné kamery. Důležité ale je neusnadňovat zlodějům jejich práci. Nejlepší je začít u pořádných dveří. Jsou hlavním vstupním místem většiny zlodějů.

V případě, že lupič vnikne oknem, zabráníte mu vynášet lup pohodlně a nenápadně dveřmi. „Řada lidí však řeší zajištění vstupních dveří pomocí dílčích opatření. Například si pořídí několik dodatečných zámků nebo závoru. Bohužel si však neuvědomují, že při montáži je obvykle potřeba provrtat obvodové latě dveří. Tímto krokem zeslabí jediný pevnější prvek běžných dveří a práci zlodějům spíše usnadňují,“ varuje Pavlíček.

Lidé si často zadělávají na problémy sami. Hlavně tím, že sdílí časy a cíle svých cest na sociálních sítích. V dnešní době se kde kdo chlubí exotickou dovolenou. I když máte svůj profil na Facebooku otevřený jen pro přátele, nikdy nevíte, kdo opravdu na váš profil vidí.

Někteří lidé na Facebooku a Twitteru na sebe prozradí nejen plno soukromých věcí, ale také zveřejňují mnoho fotek svých bytů. Na takové zdánlivě neškodné fotografie čekají zloději. Dávejte pozor hlavně na fotografie, které sdílíte. Za vašimi přáteli může byt vidět například elektronika nebo drahý telefon.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články