Výpis z obchodního rejstříku bude pro podnikatele zdarma

12. 3. 2012 – 20:34 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Výpis z obchodního rejstříku bude pro podnikatele zdarma
Dosud musel podnikatel, který chtěl oficiální výpis z obchodního rejstříku, zajít na některé z oficiálních míst, o výpis si zažádat a za dokument zaplatit, Foto: Justice.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo spravedlnosti spustí na konci března nový obchodní rejstřík, který podnikatelům přinese například možnost získat výpis bez jakéhokoli poplatku. Na pondělní tiskové konferenci to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

"Změna přinese tři základní věci. Nová aplikace umožní mnohem jednodušší vyhledávání informací z obchodního rejstříku, umožní skrze inteligentní formuláře měnit údaje v obchodním rejstříku a umožní podnikatelům získávat elektronické výpisy z obchodního rejstříku zdarma," řekl v pondělí novinářům ministr.

TIP: Rejstřík firem

Dosud musel podnikatel, který chtěl oficiální výpis z obchodního rejstříku, zajít na některé z oficiálních míst, o výpis si zažádat a za dokument zaplatit. Těmto poplatkům se tak podnikatelé budou moci od konce března vyhnout, elektronický výpis z nové aplikace, který bude volně ke stažení, bude mít totiž hodnotu originálu.

"Mění se hodnota informací, které si uživatel vyhledá na internetu. Nově je bude stát považovat za oficiální," zdůraznil ministr s tím, že na soud nebo kamkoli jinam, kde bude nutný výpis z rejstříku, tak budou moci podnikatelé chodit například s flashdiskem.

Aplikace navíc změnila i design, takže by mělo být vyhledávání informací v nové aplikaci snazší.

Novou verzi obchodního rejstříku nyní rezort testuje, naostro by se měla spustit 31. března. Projekt stál celkem 80 milionů, díky spolupráci s Evropskou unií ale Česko zaplatilo jen 15 procent z nutných prostředků.

Přínos nového rejstříku firem pro občany

 

Občané se k údajům z centrální databáze obchodního rejstříku dostanou stejně jako doposud přes internetový prohlížeč. Díky nové a přehlednější aplikaci, kterou ministerstvo uvede do ostrého provozu 31. března 2012, budou moci v rejstříku snáze vyhledat konkrétní subjekt – stačí, když do jediného vyhledávacího políčka zadají IČO, název společnosti nebo spisovou značku.

 

Další novinkou bude interaktivní formulář, který zjednodušuje předkládání návrhů na zápis údajů do obchodního rejstříku. Formulář sám zkontroluje, zda je správně vyplněn, a tím v řadě případů předejde tomu, aby rejstříkový soud musel navrhovatele vyzývat k doplnění návrhu. Zápis či změnu údajů v obchodním rejstříku si tak občan lépe dokáže zařídit sám, bez rady právníka.

 

Data obsažená v databázi už nově nebudou pouze informativní, ale závazná. Elektronický originál výpisu si budou moci uživatelé zdarma stáhnout ve formátu PDF, a nebudou si tedy muset pořizovat výpis přes CzechPoint.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články