Vyplácení sociálních dávek prošlo změnou. Jsou problémové?

15. 1. 2012 – 13:59 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vyplácení sociálních dávek prošlo změnou. Jsou problémové?
Drábek: Nový systém vyplácení sociálních dávek funguje, kritika je mediální kampaní, Foto:TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) odmítl, že by změnu ve vyplácení sociálních dávek doprovázely potíže. Drábek to řekl v nedělní Partii na Primě Family s tím, že zkazky o problémech jsou mediální kampaní

"Neoznačil bych za nefungování stav, kdy bylo za prvních 10 dní v novém systému vyplaceno 900 tisíc dávek za tři miliardy korun," uvedl Drábek s tím, že 50 tisíc z nich bylo dávek v hmotné nouzi.

Ministr odmítl i argument, že by se dávky zpožďovaly. "Všechny tyto dávky mají splatnost ke konci měsíce, to znamená 31. ledna. Pokud si někdo stěžuje, že mu peníze přišly nově místo o 20 dní dříve o pouhých 18 dní v předstihu, pak to podle mého není relevantní a konstruktivní," doplnil ministr.

I to, že část lidí musela pro dávku přímo na konkrétní úřad a dostanou ji vyplacenou v hotovosti, Drábek označil za běžný stav a dokonce výhodu. "Je to šance pro lidi i úřady, jak se k penězům dostat, pokud jsou potřeba. Dělo se to zcela běžně i v minulých měsících. Pokud vím, tak o takový způsob výplat požádalo v lednu Brno a další města mohou následovat. Nevidím na tom nic špatného," je přesvědčen.

Stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeněk Škromach ovšem kritikou nového systému vyplácení dávek nešetřil. "Jakékoliv změny v sociální sféře by se nikdy neměly odrazit na klientech takového systému, to se tady ale děje. Nový systém vyplácení dávek je chaotický, naprosto nefunguje a ti, kdo v něm pracují, mají zakázáno si stěžovat," podotkl Škromach.

Drábka pak vyzval k odchodu z ministerstva. "Pokud tomu nerozumíte, jděte od toho," řekl.

Ve výplatě sociálních dávek nastaly velké změny k 1. lednu letošního roku. Agenda nově přešla na Úřady práce, které tak nyní vyřizují a vyplácejí například dávky v hmotné nouzi, dávky pro osoby se zdravotním postižením či příspěvek na péči.

 

-Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,290 25,410
USD 23,770 23,950
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články