Vyplatí se spořit na stavebním spoření? Raději ne

14. 6. 2016 – 7:07 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vyplatí se spořit na stavebním spoření? Raději ne
zdroj: freeimages.com

Stavební spoření je i po změnách a poklesech úroků nejpopulárnější spořící produkt. V Česku je uzavřeno přibližně 4 miliony smluv a domácnosti v nich mají uloženo zhruba 400 miliard korun. Ale dobrá historie produktu neznamená, že bychom zde měli spořit i nyní.

Stavební spoření za poslední desetiletí prošlo několika úpravami, kde se výrazně snížila státní dotace a zhodnocení. Zatímco v minulosti šlo o nejlepší spořicí produkt na trhu, dnes se jedná pouze o dobrý úvěrový produkt. Pojďme se podívat, v čem je stavební spoření na tvorbu rezervy nevhodné.

Nízké zhodnocení prostředků

Současné zhodnocení nabízené stavebními spořitelnami je někde v rozmezí 1 – 1,5 % p.a. Už se nikde moc nemluví o tom, že toto zhodnocení je hrubé a že nám z něj stát 15 % vezme. Navíc jde o opravdu malou hodnotu, která jen těžko překoná dlouhodobou míru inflace. Tak jako tak, zhodnocení je u tohoto produktu velmi neatraktivní.

Klesající státní dotace

Před rokem 2004 byla státní dotace 4 500 Kč při vložení 18 000 Kč za rok. To je opravdu moc zajímavá suma. Poté však došlo ke dvěma zásadním snížením a současná legislativa nám umožní ze státu vytáhnout 2 000 Kč při vložení 20 000 Kč. V rámci jednoho roku jde teoreticky o zhodnocení 10 %, ovšem na 6letém období je tu zhruba jen 1,5 % p.a.

Omezená likvidita

Pokud chceme peníze ze stavebního spoření dříve, než uběhne 6letá vázací lhůta od založení, dostaneme je pouze za cenu značných sankcí v podobě poplatků a ztráty státní dotace. To může být problém, pokud své peníze opravdu potřebujeme.

Ale ani pokud tato vázací lhůta uběhne, nemáme vyhráno. Máme nárok si své peníze včetně zhodnocení a dotací vybrat, ale bohužel na ně musíme čekat 3 měsíce. V mnoha případech to může být dlouhá doba a může nás to stát možnost koupit výhodně třeba nemovitost nebo auto.

-Jakub Mokroš | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články