Vyplatí se u povinného ručení připlatit si?

1. 12. 2015 – 16:10 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vyplatí se u povinného ručení připlatit si?
zdroj: freeimages.com

Jsou to už dva roky, co se pojistné plnění v případě fyzické nebo psychické, přesněji nemajetkové újmy, nedrží přesných tabulek, ale stanovuje podle dané okolnosti každé havárie. Hovoříme o změně, kterou přinesla od roku 2014 platnost nového občanského zákoníku.

Samozřejmě, že vám každý zástupce pojišťovny v případě uzavírání povinného ručení na další rok doporučí – připlaťte si. Proč? Jsou v tom ceny prací, materiálů, stále vyšší ceny samotných automobilů? Bezesporu, ale hlavně… ceny života a zdraví.

Povinné ručení a nový občanský zákoník

Co to konkrétně znamená? Dosud byla například „cena“ lidského života obecně stanovena na 240 000 Kč, dnes se odhaduje na 15 až 18 milionů a v zásadě je individuální, tedy neomezená. Pokud budeme hovořit o letošních číslech, tak v průměru zřejmě dosáhnou plnění za nemajetkovou újmu v průměru částky 603 047 Kč.

I toto číslo by napovídalo tomu, že motoristé, když si sjednávají povinné ručení na běžné úrovni plnění (35 milionů Kč za škody na majetku a 35 milionů Kč na každou poškozenou osobu) by neměli mít žádné problémy.

Není to tak docela pravda, protože kromě zcela konkrétní bezprostředné újmy při havárii může nastoupit například újma způsobená pracovní neschopností, psychická a tak dále. Rovněž v případě majetkové škody je 35 milionů Kč nemalá částka. Ovšem představa, že poškodíte kamion převážející drahé zboží už vše může změnit. A tak odborníci doporučují orientovat se na částky plnění na úrovni 50 milionů korun. Což by v případě běžného vozu o objemu 1,4 litru představovalo pro řidiče z okresního města navýšení povinného ručení jen asi o 100 Kč.

Ani tím není vše vyřešeno. Rozhodně odborníci ÚAMK doporučují uzavírat pojistky, které od motoristy nevyžadují spoluúčast. To si ověřte před podpisem smlouvy. Existují i další důvody, proč se zajímat před koncem sjednaného povinného ručení o jeho obsah. A hlavně nezapomenout, že vypovědět smlouvu můžete nejpozději 6 týdnů před jejím skončením. No a pak věnovat čas seznámení se s tím, co nabízejí jiné společnosti. Přesto musíme počítat s tím, že v posledních dvou letech ceny povinného ručení rostou, letos podle České kanceláře pojistitelů na průměrnou sazbu 2775 Kč. 

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články