Z Chorvatska voláme 10krát levněji. Kolik zaplatíte u svého operátora?

30. 6. 2013 – 10:49 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Z Chorvatska voláme 10krát levněji. Kolik zaplatíte u svého operátora?
Náklady na datové služby se sníží téměř 15krát a zasílání textových zpráv nebo volání do jiných zemí EU bude 10krát levnější. Vyplývá to z nařízení Evropské unie o roamingových službách. Foto:NašePeníze.cz, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Nejoblíbenější letní destinací Čechů je beze sporu Chorvatsko. Letos bude navíc dovolená v tamních letoviscích příjemnější také díky rapidnímu zlevnění mobilních služeb z Chorvatska do ostatních zemí EU. Právě Chorvatsko totiž od 1. července oficiálně patří do Evropské unie, což má za následek mnohé zlevňování. Co nabízejí tuzemští operátoři?

Letos tím pádem mohou turisté v Chorvatsku vůbec poprvé ušetřit nemálo peněz. Posuďte sami: náklady na datové služby se sníží téměř 15krát a zasílání textových zpráv nebo volání do jiných zemí EU bude 10krát levnější. Vyplývá to z nařízení Evropské unie o roamingových službách.

 

Jak k roamingu přistupují největší operátoři na českém trhu?

 

Největší operátor v ČR, Telefónica O2, přikročí v letošním roce ke snížení sazeb svého roamingového tarifu O2 Eurotarif s platností od 1. července. Volání zlevní o 1,25 koruny na 7,45 koruny za minutu. SMS a cena příchozího hovoru zlevní o 15 haléřů na 2,15 koruny za minutu, respektive 2,45 koruny za textovou zprávu. Pro uživatele datových služeb přichystal O2 zlevnění na 14 korun za 1 MB.

 

Proti tomu T-Mobile vyrazil do boje o zákazníky se slevou odchozího hovoru o 1,2 koruny na 7,47 koruny za minutu volání. Příchozí hovor vyjde na 2,18 koruny za minutu a jedna SMS na 2,48 koruny. O dalších sedm korun zlevnila proti loňsku data, která jsou nyní účtována shodně jako u předchozího operátora poplatkem 14 korun za 1 MB.

 

 

Odlišným způsobem k volání ze zahraničí přistoupil Vodafone, který svým klientům nabízí paušální sazbu 99 korun za den. Za tu je možné volat a psát SMS neomezeně při datovém limitu 100 MB.

 

EU navíc od 1. července dále snižuje o 36 procent cenové stropy za stahování dat, což při cestování po zemích Evropské unie umožní například daleko levnější používání on-line map, sledování videí, vyřizování mailů nebo používání sociálních sítí. „Datový roaming bude v roce 2013 o 91 procent levnější než v roce 2007. Během té doby se přitom roamingový trh zvětšil o 630 procent,“ komentuje počínání EU místopředsedkyně Evropské komise Neelie Kroesová.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články