Za jak dlouho si vyděláme na vlastní bydlení?

22. 6. 2015 – 0:32 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za jak dlouho si vyděláme na vlastní bydlení?
Na nový byt, který má 70 metrů čtverečních, by průměrný Čech vydělal za 7 let. Jenže to by nemohl nic jíst a nemít vůbec žádné výdaje a vše investovat právě do nového bydlení. V tomto případě by si Čech vydělal na nový byt za 7,1 roku. Vyplývá to ze studi | zdroj: NašePeníze.cz

Na koupi nového bytu o výměře 70 metr čtverečních potřebuje běžný Čech 7,1 hrubých ročních platů. Je to méně než například v sousedním Polsku, ale o výrazně více než například v Belgii nebo Německu.

Na nový byt, který má 70 metrů čtverečních, by průměrný Čech vydělal za 7 let. Jenže to by nemohl nic jíst a nemít vůbec žádné výdaje a vše investovat právě do nového bydlení. V tomto případě by si Čech vydělal na nový byt za 7,1 roku. Vyplývá to ze studie finanční společnosti Deloitte.

"V evropském srovnání se v dostupnosti bydlení Česká republika drží mírně pod průměrem. Nejdostupnější bydlení v Evropě je v Belgii, kde průměrný obyvatel potřebuje pouze 3,2 hrubého ročního platu na pořízení nemovitosti. Naši západní sousedé – Němci se svými 3,3 ročními platy jsou také na špici Evropy. Naopak obyvatelé Velké Británie potřebují průměrně spořit až 10 ročních platů a jsou tak na tom ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy nejhůře," uvádí partnerka ve společnosti Deloitte Diana Rádl Rogerová.

Ačkoliv ceny nemovitostí a jejich dostupnost většinou závisí na ekonomické vyspělosti země, výjimkou v tomto pravidlu je Velká Británie. "Vysoké ceny nemovitostí v Británii jsou výsledkem vysokého zájmu zahraničních investorů o tento trh," vysvětlil manažer oddělení nemovitostí Deloitte Petr Hána.

Studie také uvádí průměrné ceny za metr čtverečních nového bytu, jak už bylo řečeno nejdráže je v Británii. Tam se při pořízení nového bytu průměrně platí 4929 eur (asi 134 tisíc korun) za metr čtvereční, nejlevněji je naopak v Rusku 960 eur (asi 26 tisíc korun) za metr čtvereční. V Česku metr čtvereční stojí v průměru 32 809 korun. 

Co se týká metropolí, tak nejdražší byty jsou, tak nejdražší byty jsou v Londýně (14 090 eur, asi 384 tisíc korun) a Paříži (10 270 eur, asi 280 tisíc korun). V Praze se průměrně v roce 2014 platilo za metr čtvereční 55 tisíc korun. Mezi metropolemi je nejlevnější portugalské Porto. Tam stojí metr čtvereční bytu 860 euro, tedy asi 23 tisíc korun.

"Na základě dat za Českou republiku z Cenové mapy prodejních cen víme, že se cena nového vlastního bytu v Praze z minulého roku výrazně nezměnila. Naopak, ceny některých ostatních evropských měst rostly až dvouciferným tempem. Ceny vnitřního Londýna vzrostly o 32 % a ceny v Dublinu dokonce o 34 %. Otázkou je, zda je toto tempo růstu cen v dotčených městech dlouhodobě udržitelné, a zda nejsme na počátku nové realitní bubliny," zmínil ředitel oddělení zaměřeného na poradenství v oblasti nemovitostí a stavebnictví ve společnosti Deloitte Miroslav Linhart.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články