Za odvoz odpadu se bude platit až čtyřnásobně víc

16. 1. 2017 – 19:02 | Naše peníze | red | Diskuze:

Za odvoz odpadu se bude platit až čtyřnásobně víc
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Blíží se další zdražování - tentokrát za odvoz odpadu. Podle ekonomů vzroste jeho cena během několika let možná až čtyřnásobně. Nový zákon o odpadu, který připravuje ministerstvo životního prostředí, totiž počítá s tím, že v Česku se už odpady nebudou skladovat, ale víc třídit - a hlavně spalovat. A to všechno bude mnohem dražší.

Od roku 2024 má platit zákaz skládkování. A ministerstvo životního prostředí kvůli tomu chystá nový zákon o odpadu.

"Odpadové hospodářství České republiky je opravdu 20 let pozadu. Cílem odpadového zákona je odklon od skládkování a přechod na vyšší recyklaci a materiálové využití," říká ministerská mluvčí Petra Roubíčková.

Jeho příprava se ale táhne a ani na potřetí neprošel legislativní radou vlády. Obce tvrdí, že se nestačí včas připravit. "Co nás teď nejvíc trápí jako města a obce, je ta nejistota, jak to vlastně teda bude," říká primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Až čtyřnásobně kvůli tomu měl vzrůst takzvaný skládkovací poplatek - tedy částka, kterou obce platí za likvidaci tuny odpadu.  "V tuhle chvíli je poplatek 500 korun za tunu odpadu a do roku 2024 by tento poplatek měl vzrůst na 2000 korun za tunu," říká analytik Jičí Cihlář.

Zdražení dopadne podle ekonomů jak na obce, tak na jejich obyvatele. Pro ty by to mohlo být dalším důvodem jak se chovat ekologičtěji a odpad víc třídit. "Pokud se to nechá jen na tom, že skládkování bude probíhat dál, ale bude extrémně drahé, tak se to musí projevit na nákladech obcí a potom potažmo tedy i občanů," upozorňuje Chloupek.

Někteří ekologové normu kritizují, protože si myslí, že by mohla znamenat podporu spaloven. Ministerstvo životního prostřední ale odmítá, že by se podle připravovaného zákona odpad přesunul ze skládek do spaloven. V Česku se už "odpadkové návyky" lidí dlouhodobě zlepšují.

Platí a dál bude platit jednoduché pravidlo - čím míň člověk odpadu vyprodukuje, tím míň ho to bude stát.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články