Za pokuty zaplatíme policistům více

10. 2. 2016 – 0:07 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za pokuty zaplatíme policistům více
zdroj: archiv Policie ČR

Spáchat dopravní přestupek vyjde zase o něco dráž. Snadněji také přijdete o řidičské oprávnění. Ministerstvo dopravy totiž přitvrzuje na neposlušné řidiče.

Zpřísnit bodový systém a zavést vyšší pokuty za vážné dopravní přestupky. To plánuje v nejbližší době ministerstvo dopravy. Nejvážnější dopravní přestupky by měly být trestány více body a vyššími pokutami než doposud.

Za přestupek nejen pokuta, ale také určitý počet bodů. Tak v Česku funguje princip trestání dopravních přestupků. Body se přičítají od 1 do 7 a po dosažení 12 bodů ztrácí člověk na rok řidičské oprávnění.

Ministerstvo dopravy zavedlo v minulosti bodový systém z důvodu bezpečnosti. A počet nehod se skutečně snížil. To už teď ale neplatí, podle ministra dopravy Dana Ťoka systém vyžaduje změny v oblasti pokutování. Nejvážnější přestupky se budou trestat daleko přísněji než doteď.

Podle Ťoka by měly být přestupky rozděleny do kategorií podle závažnosti. Vážný přestupek, jako je jízda na červenou nebo řízení pod vlivem alkoholu, si může řidič dovolit jen dvakrát. Mírnější prohřešky, jako je jízda bez zapnutého pásu, se do dvanácti bodů vejdou třikrát.

Návrh novely zákona by mělo mít ministerstvo hotový do půl roku, změny by mohlo začít platit od příštího roku

pokuty zdroj: Ministerstvo dopravy

Zdroje:
MED, Ministerstvo dopravy

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články