Za školné na základní škole se platí i desetitisíce

9. 2. 2017 – 14:22 | Naše peníze | red | Diskuze:

Za školné na základní škole se platí i desetitisíce
zdroj: freeimages.com

Ze zákona je státní školství zdarma, aby měly všechny děti přístup ke vzdělání bez ohledu na to, kolik jejich rodiče vydělávají. Některé školy ovšem i tak našly způsob, jak "pumpnout" bohatší rodiče za výuku jazyků.

Jak upozorňuje MF DNES, rodiče, kteří chtějí, aby jejich ratolesti od útlého věku chodily do tříd s rozšířenou výukou jazyků, si musejí v některých školách pořádně připlatit.

Deník tvrdí, že někde takové nezákonné "školné" vyjde i na 70 tisíc ročně, jinde se o místa v jazykových třídách dokonce losuje. A to navzdory tomu, že je řeč o školách státních, ne soukromých.

Přitom Česká školní inspekce jasně řekla, že vybírat ve státní škole peníze za to, že dítě navštěvuje rozšířenou výuku jazyků, je nezákonné. Jenže školy podle deníku našly způsob, jak nařízení obejít.

Rodiče tak papírově neplatí za lepší výuku angličtiny, ale poskytují škole dary nebo naoko platí za odpolední kroužky. Ministerstvo školství chystá změny, které mají zkvalitnit výuku jazyků na základkách, ale plán nabírá zpoždění a není jasné, kdy se rozjede.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články