Zahraniční obchod Česka roste, hlavně díky automobilům

8. 6. 2016 – 8:50 | Domácí | Martin Slapnička | Diskuze:

Zahraniční obchod Česka roste, hlavně díky automobilům
zdroj: Škoda Auto

Výborná čísla z průmyslu jdou ruku v ruce s výsledky zahraničního obchodu. Proto asi nepřekvapí, že přebytek obchodní bilance dosáhl v únoru necelých 24 mld. korun a hlavní zásluhu na tom mají automobilky, díky nimž si tempo exportu udrželo svůj náskok před importem.

Celkově sice nárůsty vývozu nejsou aktuálně až tak oslnivé, ale přece jenom se jarní čísla ještě stále porovnávají s velmi silným statistickým základem z úvodu loňského roku.

Na straně dovozu i tentokrát zafungovala vyšší domácí poptávka a současně i levnější ropa a pohonné hmoty. Ty sice v posledních týdnech docela citelně zdražují, ale přece jen loni v dubnu stále ropa skoro 60 dolarů a koruna byla v tu dobu oproti dolaru slabší. Navíc se této komodity a vedle ní i zemního plynu v letošním roce do ČR tentokrát dovezlo výrazně méně.

Za první čtyři měsíce už přebytek českého zahraničního obchodu vyšplhal na 92 mld. korun a byl tak ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 24 mld. vyšší. I když část tohoto zlepšení jde na vrub levnější ropy, dá se předpokládat, že zahraniční obchod, respektive export, bude i nadále viditelně podporovat ekonomický růst ČR.

I od dalších měsíců můžeme očekávat pozitivní výsledky zahraničního obchodu, nicméně musíme vzít v úvahu, že efekt levné ropy se postupně začne vytrácet s tím, jak se cena této komodity drží na úrovni 50 dolarů. Podobně je třeba počítat i s vlivem rostoucí domácí poptávky. Jak už naznačily včera zveřejněné maloobchodní tržby, chuť nakupovat je v ČR rekordní.

Když k tomu připočteme i efekt výpadků v produkci chemického a rafinérského průmyslu a rovněž i odstávky v energetice, neměl by nás zaskočit ani zrychlení růstu dovozů, které ovšem nemusí mít až tak dlouhého trvání. Celkově proto očekáváme, že zahraniční obchod vykáže o něco lepší výsledek než loni.

Petr Dufek, Finanční trhy
Československá obchodní banka, a. s.

Zdroje:
ČSOB

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články