Zájem o nové byty roste. Je vhodná doba na koupi nemovitosti?

14. 7. 2014 – 0:01 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zájem o nové byty roste. Je vhodná doba na koupi nemovitosti?
Za celé první pololetí letošního roku se v Praze prodalo celkem 2 850 nových bytů, meziročně se tak jejich počet zvýšil o 20 procent. Dalších 6 600 bytů mají v současné době developeři připravených k prodeji. Ilustrační Foto:Finep | zdroj: NašePeníze.cz

Developeři a realitní kanceláře jásají. Prodej nemovitostí za druhé čtvrtletí letošního roku znovu vzrostl. Developeři od dubna do června prodali v Praze celkem 1 500 nových bytů, což je o 30 procent víc, než ve stejném období minulý rok. Stoupá také počet nemovitostí, které si lidé kupují jako investici.

Za celé první pololetí letošního roku se v Praze prodalo celkem 2 850 nových bytů, meziročně se tak jejich počet zvýšil o 20 procent. Dalších 6 600 bytů mají v současné době developeři připravených k prodeji. Údaje vyplývají ze společných dat společností EKOSPOL, Trigema a Skanska, které letos na jaře spojily své síly s cílem poskytnout objektivně co nejpřesnější údaje o situaci na trhu v Praze.

Zájem o koupi nemovitostí je také zapříčiněn stále se snižujícími úrokovými sazbami u hypotečních úvěrů. V červnu průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindex znovu pokořila rekord a klesla na 2,81 procenta.

Daně nejsou překážkou

I přes zavedení nové daňové zátěže se developeři snaží zachovat cenovou hladinu na úrovni roku 2013 a toto zatížení na klienty nepřenášet,“ říká Martin Vachek, obchodní a marketingový ředitel Daramis Group.

Koncem minulého roku odborníci upozorňovali na možné zvýšení kupních cen nových bytů kvůli nové daňové zátěži, která platí od ledna 2014. Jenže developeři se zatím snaží držet cenu nemovitostí na stále stejných cenách a navýšení do koncových cen nepromítli.

V letošním roce jsme, co se týče koupě nových bytů, zaznamenali silnější poptávku, než tomu bylo v předchozích letech. Věřím, že se tento trend i s ohledem na pozitivní signály z celé ekonomiky udrží a lidé využijí příležitosti, kterou v současné době rezidenční trh nabízí. Hypotéky se kvůli velké konkurenci bank drží na historických minimech a předpokládám, že ani byty se v blízké době, vzhledem k silné konkurenci na trhu, zdražovat nebudou,“ dodává Vachek.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články