Zájem o nové stavební spoření klesá, úvěry však rostou

28. 1. 2016 – 0:40 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zájem o nové stavební spoření klesá, úvěry však rostou
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Zájem o stavební spoření meziročně roste. Stavební spořitelny pochopitelně doufají, že trend bude pokračovat. Loni stavební spořitelny poskytly úvěry skoro za 49 miliard korun, což značí nárůst o 22 procent oproti předchozímu roku. Zájem o nové smlouvy ale klesá.

Stavební spoření je podle aktuálního průzkumu společnosti IBRS pro více než tři čtvrtiny obyvatel České republiky bezpečný a důvěryhodný produkt. „Pro 78 % klientů je stavební spoření stále důvěryhodným finančním produktem, ještě před dvěma lety se přitom podobně vyjádřilo jen 66 % dotázaných. Tato data potvrzují zkušenosti našich obchodníků, důvěra ve stavební spoření je opět na vzestupu,“ uvedl předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Vladimír Staňura.

Lidé holdují stavebnímu spoření hlavně kvůli získání úvěru. Většinou úvěrem ze stavebního spoření řeší rekonstrukce. „Zároveň si lidé uvědomují, že v době nízkých úrokových sazeb v celé ekonomice má stavební spoření co nabídnout i u vkladů,“ dodal Vladimír Staňura. Pro 55 % dotázaných je tak stavební spoření atraktivní produkt pro uložení peněz.

Zájem byl o úvěry, o nové smlouvy moc ne

I když podle průzkumu lidé mají ve stavební spoření velkou důvěru, nové smlouvy si často nezakládají. Zájem o smlouvy o stavebním spoření loni klesl o čtvrtinu. U nově uzavřených smluv ale stoupla průměrná cílová částka, a to o 11 procent na 340 600 korun.

Manfred Koller místopředseda představenstva ČMSS pokles nových smluv loni očekával.  Stavebnímu spoření rozhodně neprospěla povinnost schválit vypovídání smluv u dětí opatrovnickým soudem. „Bez těchto mimořádných vlivů by tak byl zájem o stavební spoření v roce 2015 vyšší než v roce 2014,“ uvedl Koller.

Stavební spořitelny také stavebnímu spoření nepřidávají na atraktivitě tím, že vypovídají klientům jejich staré smlouvy. Klienty s vysokými úroky si drží, ale spořících klientů se staršími smlouvami se zbavují.

Jak to bude dál?

V letošním roce přetrvá prostředí nízkých úrokových sazeb. Stavebnímu spoření ovšem nahrává rozkolísanost akciových trhů i nízká cena komodit. Stavební spoření je tak bezpečným přístavem,“ uvedl Staňura.

V roce 2016 počítá ČMSS s opětovným růstem v nově uzavřených smlouvách, růst by se měl pohybovat v řádu do 10 procent. U úvěrů je ambicí minimálně zopakovat loňský velmi úspěšný rok.  „Prostředí nízkých úrokových sazeb bude přetrvávat i v roce 2016. Úrokové sazby u úvěrů tak budou nadále velmi výhodné, mezi zabezpečenými spořicími produkty nebude mít stavební spoření ani v roce 2016 konkurenci,“ uzavřel Manfred Koller.

Stavební spořitelny logicky doufají v lepší zítřky, ale pravdou je, že stále hodně levné hypoteční úvěry lákají zájemce o bydlení určitě víc.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články