Zájem o stavební spoření v Česku citelně klesá, spořitelny přesto věří ve zlepšení

19. 12. 2011 – 11:16 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zájem o stavební spoření v Česku citelně klesá, spořitelny přesto věří ve zlepšení
Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen by měl být ale příští rok mírně lepší, a to z pohledu úvěrů i nových smluv, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stavební spořitelny do konce listopadu roku 2011 poskytly úvěry za 43 miliard korun, což je meziroční pokles o pětinu. V meziročním srovnání uzavírají spořitelny rovněž méně nových smluv o stavebním spoření včetně zvýšení cílových částek, sdělila v pondělí Asociace českých stavebních spořitelen.

Asociace českých stavebních spořitelen statistiku zpracovala na základě údajů pěti tuzemských stavebních spořitelen.

Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen by měl být ale příští rok mírně lepší, a to z pohledu úvěrů i nových smluv. "K těmto očekáváním nás vede očekávaný pokles cen nemovitostí a u stavebních spořitelen stabilní podmínky pro poskytování úvěrů," uvedl tajemník asociace Jiří Šedivý. "Nervozita ohledně změn ve stavebním spoření, která se letos u klientů projevovala, nebude příští rok již tak dramatická," dodal.

Poslanecká sněmovna v listopadu omezila státní podpory stavebního spoření na dva tisíce korun ročně a rozhodla o zdanění úroků z vkladu.

-Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články