Zajímá vás kolik bere ředitel, zdravotní sestra, nebo uklízečka?

19. 4. 2015 – 19:40 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zajímá vás kolik bere ředitel, zdravotní sestra, nebo uklízečka?
Nejvyšší mzdy jsou dlouhodobě v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, velice rychle je však dohání zaměstnanci v informačních a komunikačních činnostech. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Kolik berou ředitelé, vedoucí pracovníci, lékaři, prodavači či uklízečky? Takovéto srovnání udělal Český statistický úřad. Ve vybraných profesích ještě srovnal výplaty v mzdové (podnikatelské) sféře a platové (nepodnikatelské) sféře.

Mzdový medián, tedy výše mzdy, na kterou dosahuje přesně polovina zaměstnanců, v roce 2014 činil 21 629 Kč. Medián mezd mužů byl o 4 098 Kč vyšší než u žen. Průměrná mzda dosáhla v loňském roce 25 686 Kč a meziročně se zvýšila o 608 Kč. Díky nízké inflaci se mzda reálně zvýšila o 2 %.

 

"Nejvyšší mzdy jsou dlouhodobě v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, velice rychle je však dohání zaměstnanci v informačních a komunikačních činnostech. Mzdy zde dosahují dvojnásobku průměru ostatních odvětví," sdělila vedoucí oddělení statistiky práce Českého statistického úřadu Jitka Erhartová.

 

"Naopak nejnižší mzdy musíme hledat v ubytování, stravování a pohostinství, kde si k průměrné mzdě 14 093 Kč mohou vypomoci spropitným, a pak v odvětví administrativní a podpůrné činnosti. Tam dominují agentury práce a průměrná mzda vloni činila jen 16 725 Kč," doplnila.

 

SROVNÁNÍ PLATŮ - MEZD

 

V roce 2014 průměrné platy v nepodnikatelské sféře mírně předstihly (o 217 Kč) mzdy v početně větší komerční sféře. Pracovníci v nepodnikatelské sféře jsou mnohem vzdělanější, bez maturity je jen každý pátý, a 30 % tvoří vysokoškoláci.

 

Ve mzdové sféře je téměř polovina lidí bez maturity a vysokoškolské vzdělání má pouze jeden ze sedmi. Obecně platí, že výdělky v platové sféře jsou nivelizovanější, v komerční mzdové sféře existuje vysoká variabilita.

Nejlépe placené obory podle aktuálních nabídek práce

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články