Zákaz švarcsystému? Těžko, využívají ho i sami poslanci

5. 1. 2012 – 13:59 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zákaz švarcsystému? Těžko, využívají ho i sami poslanci
Minimální pokuta za takovou nelegální práci je od ledna 250 tisíc korun, Foto:vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Přestože zákonodárci brojí proti tzv. švarcsystému, tedy zaměstnávání na živnostenský list, při kterém stát přichází o nemalé peníze, sami obchází pracovněprávní předpisy a na stejném základě zaměstnávají své asistenty.

Takové chování se nyní může obrátit proti nim. Inspektoři Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) totiž v rámci plošných kontrol potírajících švarcsystém nevylučují, že navštíví i parlament. "Ukážou-li se závažné důvody, kontrolu tam sami provedeme," potvrdil pro Lidové noviny (LN) generální inspektor SÚIP Rudolf Hahn. Pokud by jeho podřízení zjistili pochybení, mělo by to pro sněmovnu či Senát nezanedbatelné následky: minimální pokuta za takovou nelegální práci je od ledna 250 tisíc korun.

Vedení sněmovny namítá, že ani nyní švarcsystém netoleruje. "Asistenti činnost vykonávají na základě zadání poslance, smlouva neobsahuje místo výkonu práce a trvá jen po dobu mandátu," vzkázal LN vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Petr Kynštetr.

Právní experti oslovení LN však takový výklad odmítají. "Zřídkakdy mohou mít tyto služby charakter samostatné nezávislé činnosti. Je to velmi problematické, svým klientům tuto formu spolupráce důrazně nedoporučuji," říká třeba Jan Vych z advokátní kanceláře Vych & Partners.

-Petr Barták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články