"Zápisné" na vysoké školy už od ledna 2013

13. 5. 2012 – 16:03 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

"Zápisné" na vysoké školy už od ledna 2013
Konkrétní výši zvažovaného zápisného ministr v neděli neuvedl. , Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zápisné na vysokých školách by studenti v Česku mohli platit od začátku příštího kalendářního roku, jeho start nemusí být svázaný až se startem akademického roku 2013/2014. V neděli to v České televizi připustil nový ministr školství Petr Fiala (nestr.).

Ministr prakticky vyloučil, že by studenti platili zápisné už od akademického roku 2012/2013. "Neprováděl jsem žádnou analýzu, ale šlo by to stihnout jenom velmi obtížně. Já se domnívám, že musíme začít pracovat na tom, abychom do systému zavedli nějakou formu spoluúčasti studentů," uvedl Fiala a dodal: "Zápisné se nemusí vázat na počátek akademického roku."

Před zavedením zápisného chce mít ale ministr v ruce analýzu jeho sociálních dopadů. "Musíme si jisti, že jakákoli částka, kterou stanovíme, nebude zabraňovat lidem v přístupu ke studiu. A to nejen v Praze nebo Brně, ale v celé republice," prohlásil. Před rozhodnutím o nové platbě chce hovořit "se všemi klíčovými aktéry".

Jak vysoké zápisné by měl student platit?

Konkrétní výši zvažovaného zápisného ministr v neděli neuvedl. Premiér Petr Nečas (ODS) začátkem dubna hovořil o částce 3000 až 3500 korun. "Musíme zvažovat dvě varianty. Jedna by měla horní hranici a konkrétní výše zápisného by byla na škole. Druhou variantou by byla jedna fixní částka. Nejsem ale schopen bez odborných debat říct, kterou cestou půjdeme," řekl Fiala.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články