Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance se sloučí s Českou průmyslovou

15. 3. 2012 – 10:27 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance se sloučí s Českou průmyslovou
Ministerstvo naopak podporuje fúzi pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Správní rada pojišťovny Metal-Aliance schválila ve středu sloučení s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou.

Proti plánovanému sloučení se velmi ostře postavil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). "Fúze obou pojišťoven by totiž byla výhodná zejména pro průmyslovou pojišťovnu a znamenala by nevyrovnané zastoupení pojišťoven na trhu. Vznikla by pojišťovna s geografickou dominancí i velkým počtem pojištěnců. To je proti záměru ministerstva, které by rádo vidělo okolo pěti pojišťoven rozptýlených po území," uvedl Heger.

Ministerstvo má samo o sobě jen malou šanci fúzi zabránit, aktuální zákon o zdravotních pojišťovnách mu tuto pravomoc nedává. Má ale své zástupce ve správních radách pojišťoven, ti tvoří jednu třetinu členů.

Ministerstvo naopak podporuje fúzi pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny. Toto spojení má vláda ve svém programovém prohlášení. "Cílem tohoto spojení je vytvořit jednu zdravotní pojišťovnu pro silové rezorty. Tím vznikne stabilnější a konkurenceschopnější pojišťovnu na trhu, půjde o reálnou konkurenci VZP," podotkl Heger.

-Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články