Zelená úsporám: Nově místo dotací půjčky

8. 2. 2012 – 7:36 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zelená úsporám: Nově místo dotací půjčky
V případě sociálně slabších rodin by mohly být zachovány přímé dotace, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Už žádné štědré dotace, které pokryjí většinu nákladů na zateplování budov a ekologičtější vytápění, ale přechod od části přímých subvencí ke zvýhodněným půjčkám. Právě tímto směrem se bude podle zdrojů deníku E15 ubírat nový program, který naváže na Zelenou úsporám, píše deník ve středu.

O konkrétní podobě programu jedná ministerstvo životního prostředí s obcemi, družstvy, zástupci podnikatelů i dalšími odborníky.

„Je zde konsenzus, že podpory by měly být méně štědré,“ potvrzuje programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký, který je jedním z účastníků rozhovorů. Na druhé straně upozorňuje, že přechod na půjčky je možný u sociálně silnějších domácností.

V případě sociálně slabších rodin by podle Duhy měly být zachovány přímé dotace. „Chceme, aby se zateplily také domy na vesnicích i v menších obcích,“ říká Kotecký.

Princip zvýhodněných půjček místo přímých příspěvků je v souladu s koncepcí takzvané zelené banky, podle níž se peníze díky splácení úvěrů alespoň zčásti vracejí a využívají k dalším projektům. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa uvádí, že jednou z inspirací může být chystaný britský program půjček, jehož správcem má být soukromý subjekt. Je ovšem podle něho nutné brát v potaz, že Češi své byty vytápějí mnohem více než Britové.

Nový český program má být financován výnosy z povolenek, jejichž aukce začnou v zemích Evropské unie příští rok. Tyto peníze jsou příjmem státu a na „novou Zelenou úsporám“ půjde jen část výnosu. I tak může jít o desítky miliard korun pro období 2013–2020, pokud se ovšem cena evropské povolenky nebude pohybovat příliš nízko.

Původní program Zelená úsporám čerpal finance z jiného zdroje – kjótských kreditů, což je fakticky jiný druh povolenek, s nimiž se obchoduje celosvětově.

Příjemci podpory zřejmě budou také města a obce, strůjci nového programu chtějí investovat rovněž do veřejných budov. Podle některých zdrojů by ovšem forma úvěrů pro města nebyla příliš vhodná, protože by zvyšovala jejich zadlužení. „Požadujeme, aby alespoň část podpory byla formou přímých dotací,“ řekl výkonný místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech. Otázkou také je, zda by případné poskytování zvýhodněných úvěrů v tomto případě nenarazilo na evropská pravidla ochrany hospodářské soutěže.

Je možné, že výše podpory bude odstupňovaná podle jednotlivých projektů, rozhodně už ale nemá pokrývat sedmdesát procent nákladů jako dříve. Nižší podpora ale znamená, že bude možné uspokojit více zájemců ať už formou přímých dotací nebo půjček. „Bude nutné kombinovat různé typy finančních nástrojů,“ uvádí Vojtěch Kotecký.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články