Zemědělci hrozí protesty, chtějí zachovat výhody zelené nafty

23. 4. 2012 – 20:08 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zemědělci hrozí protesty, chtějí zachovat výhody zelené nafty
Zelená nafta je označení pro návrat 60 procent spotřební daně, kterou zemědělci zaplatili při nákupu nafty užívané při zemědělských činnostech. , Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Agrární komora chce hájit "zelenou naftu" všemi možnými prostředky, vyzývají ji k tomu i zemědělci z regionů. Vyzvali jsme premiéra Petra Nečase (ODS) k jednání, má čas do 30. dubna, řekl minulý týden představenstva Jan Veleba, prezident komory.

"Čekat budeme do 30. dubna," řekl Mediafaxu Veleba, pokud zemědělci premiéra nepřesvědčí, plánují protesty. Konkrétní kroky ale zveřejnit nechtěl, neměl by prostor pro vyjednávání. "Máme mandát na přípravu dalších kroků, které ale nechceme zveřejňovat, dokud se s panem premiérem nesetkáme, nebo dokud nevyprší termín," vysvětlil prezident komory, k jednání premiéra vyzvala "drtivá" část zemědělců.

Mandát, díky kterému se na tyto "další kroky" může krizový štáb připravovat, představenstvo získalo při středečním mimořádném zasedání.

Veleba bude o zelené naftě debatovat ještě v pátek s ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS). Ten sliboval, že bude vratku na spotřební daň bránit. "V případě zelené nafty jde o dohodu a politické rozhodnutí vedení tří koaličních stran, kterou jako ministr zemědělství respektuji," otočil ministr po rozhodnutí vlády.

"Nás nenakrmí politika," zlobí se na něj Veleba. Upozorňuje, že farmáři z okolních států mají například i plnou vratku na daň, a že čeští farmáři budou platit za litr nafty o 10,5 koruny více.

Zelená nafta je označení pro návrat 60 procent spotřební daně, kterou zemědělci zaplatili při nákupu nafty užívané při zemědělských činnostech.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články