Ženám se vyplatí uzavřít životní pojištění letos. Prudce jim zdraží!

24. 2. 2012 – 10:13 | Životní pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ženám se vyplatí uzavřít životní pojištění letos. Prudce jim zdraží!
Diskutovanou možností je snížení pojistného pro muže a zvýšení pro ženy, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Jste žena a potřebujete životní pojištění pro finanční zajištění vašich blízkých? Nebo ji budete potřebovat v dohledné době? Pak neváhejte a uzavřete pojištění ještě letos! V příštím roce vám pojišťovna pojistné zdraží.

Ženy se v průměru dožívají vyššího věku než muži. Proto také životní pojištění žen je levnější než stejné pojištění pro muže. Jenže… Evropská unie bojuje proti diskriminaci. I na špatných frontách. A tak pojišťovnám zakázala od konce letošního roku (konkrétně od 21. prosince 2012) rozlišovat mezi muži a ženami. Důsledek? Ženám se zdraží rizikové životní pojištění.

Špatné životní pojištění vám může měsíčně z kapsy vytáhnout až tisícikoruny zbytečně

Pojišťovnám nezbyde nic jiného než ženám pojištění zdražit. Rozdíly mezi cenou životního pojištění mužů a žen přitom nejsou zanedbatelné. Např. pojištění na 20 let na pojistnou částku 1 mil. Kč uzavřené ve věku 35 let stojí u jedné nejmenované pojišťovny ženu 315 Kč měsíčně. Stejně starý muž za stejnou pojistku zaplatí 551 Kč.

Tabulka 1: Příklad pojistného pro muže a ženy při pojistné částce 1 mil. Kč a smlouvě uzavřené do 65 let

Věk uzavření smlouvy

Měsíční pojistné

Pojistné ženy ku pojistnému muže

žena

muž

20

436 Kč

678 Kč

64%

30

460 Kč

794 Kč

58%

40

550 Kč

1 053 Kč

52%

50

722 Kč

1 523 Kč

47%

60

1 030 Kč

2 243 Kč

46%

Zdroj: Kalkulátor jedné nejmenované pojišťovny

Rozdíl pojistného se může lišit mezi pojišťovnami. Ne ale příliš. Všechny vycházejí z úmrtnostních tabulek, jejichž základní verzi publikuje Český statistický úřad. A byť se pravděpodobnost smrti každého z nás liší a nezávisí pouze na pohlaví, ale zrovna tento údaj patří mezi nejvýznamnější. Navíc se poměrně snadno ověřuje a nedá se zfalšovat. Málokdo si nechá změnit pohlaví jen proto, aby získal nižší sazbu pojistného.

<%Anketa87%>

Problém v zákazu rozlišovat mezi pohlavím není ale jen u rizikového životního pojištění. Zdražení se bude nepochybně týkat i úrazového pojištění, neboť k vážným úrazům mají také větší sklony muži.

Snížení pojistného pro muže a zvýšení pro ženy?

Diskutovanou možností je snížení pojistného pro muže a zvýšení pro ženy. Částečně k tomu pravděpodobně skutečně dojde, ale rozhodně nelze čekat striktní průměr mezi ženami a muži. Muži by se kvůli vyšší rizikovosti začali pojišťovat více, ženy naopak díky nižší rizikovosti méně. Negativní výběr by tak vedl ke ztrátám pojišťoven.

Opačný problém: Výplata renty

Při výplatě renty zákaz Evropské unie bude mít opačné důsledky pro muže. Jejich renta se sníží. Dnes pojišťovny počítají s kratší průměrnou délkou dožití u mužů, proto jim mohou vyplácet ze stejné sumy peněz větší rentu. Pobírají ji (statisticky) po kratší dobu.

Vyšší renta pro ženy a nižší pro muže?

Nelze přitom předpokládat, že by pojišťovny zvolili jiný postup. Ani u renty není možné průměrování rizikovosti mezi muži a ženami pro stanovení její výše. Muži by si rentu vyplácet již nenechávali a naopak ženy by na ní začaly více vydělávat. Pobíraly by více peněz v delším čase.

U výplaty renty nelze příliš spoléhat ani na částečné zvýšení výplaty pro ženy (se současným velkým snížením výplaty pro muže). Zatímco u rizikového pojištění je motivem k pojištění především snaha o zajištění rodiny, kde cena je až na druhém místě, a tedy i s dražším pojistným bude dostatek žen, které pojištění potřebovat či chtít budou, u výplaty renty je motivace čistě finanční, a tak muži v očekávání kratšího života na nižší rentu nepřistoupí a raději zvolí jiné investiční nástroje – což je ostatně zpravidla efektivnější způsob než nákup renty i dnes.

-Petr Zámečník | Kam můžou vést snahy o antidiskriminaci se dočtete na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články