Živí ho pronájmy bytů, přesto úspěšně pronajímá levněji než ostatní

27. 8. 2014 – 0:01 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Živí ho pronájmy bytů, přesto úspěšně pronajímá levněji než ostatní
Dneska se reguluje nájemné jenom v bytech, které jsou postaveny se státní podporou. Jedná se o upravitelné byty nejčastěji pro seniory, kde je státní dotace do 600 tis. Kč. Do takového bytu se nastěhuje senior nad 70 let a počítá se, že v tom bytě dožije. | zdroj: NašePeníze.cz

Ve svých bytech má nájemné o 15 % nižší, než je obvyklé. Přesto vydělává více. „Je pro nás velmi výhodné být nejlevnější na trhu,“ říká pardubický pronajímatel Jan Jošt a dodává: „My díky tomu vybíráme 36krát za 3 roky nájemné.“

Stát chce stavět startovací byty. Jak se k tomuto plánu stavíte z pozice pronajímatele bytů?

Stát chce stavět startovací byty, ale nikdo pořádně neví, co to startovací byt je. V Česku je strašně moc bytů. Okrajová sídliště všech větších měst jsou plná startovacích bytů. Říkalo se, že startovací byt je za 5 000 Kč nájmu u bytu 64 m2. Např. v Pardubicích je bytů za 5 až 6 tis. Kč měsíčně plno.

Sociální demokracie chce nyní stavět 50 tisíc startovacích bytů. Ale ty tady v tomto státě jsou. Jejich plánu je třeba zabránit.

Soudil jste se s nájemníky i se státem kvůli regulaci nájemného. Jak vnímáte obecně regulaci nájemného?

Dneska se reguluje nájemné jenom v bytech, které jsou postaveny se státní podporou. Jedná se o upravitelné byty nejčastěji pro seniory, kde je státní dotace do 600 tis. Kč. Do takového bytu se nastěhuje senior nad 70 let a počítá se, že v tom bytě dožije. Byt je přitom připraven na případ, kdy se zhorší seniorovi zdravotní stav a stane se imobilním.

V tomto typu bydlení stát nájemné reguluje na úrovni kolem 50 Kč/m2, což byly peníze, po kterých jsme volali v počátcích regulace, že tyto peníze by alespoň mohly zaplatit náklady prosté reprodukce.

Zpětně si nemyslím, že za regulací nájemného stála Sociální demokracie. Jsem přesvědčen, že za regulací a pomalou deregulací nájemného stál silný křikloun Sociální demokracie, který na svou stranu strhl spoustu dalších lidí. On bydlel v bytě s regulovaným nájemným a košile mu byla bližší než kabát. Je to bohužel člověk, který má na svědomí pokřivení nájemního trhu velmi dlouhodobě.

Proč je nájemní bydlení podle vašeho názoru pokřivené?

Propagací a podporou vlastnického bydlení, ať už je to stavební spoření, které je extrémně drahé pro stát, nebo podpora hypoték, která je extrémně drahá pro stát… tím stát dlouhodobě odsunul do nájemního bydlení pouze slabé sociální skupiny. Je to hrobník českého nájemního bydlení.

Dnes se žádnému developerovi z důvodu nadbytků bytů nevyplatí postavit dům za prvotním účelem pronájmu bytů. Ceny stavebních prací a pozemků jsou tak vzdálené tržním cenám bydlení, že se to nevyplatí.

Když se dnes projdete po Praze po Rašínově nábřeží, nejexklusivnější části Prahy, uvidíte v krásných barácích třetinu bytů prázdných. Je to proto, že byty o výměře 150 – 160 m2 jsou vybydlené po regulovaných nájemnících, a aby je vlastník mohl pronajmout, musí do nich investovat minimálně 500 až 600 tis. Kč, a poté je bude pronajímat za 12 – 15 tis. Kč měsíčně s rizikem, že tam přijde neplatící nájemník nebo mu byt znovu vybydlí. To je samozřejmě zjednodušené vysvětlení, svou roli v tom hrají i další aspekty, jako celonoční hluk, vysoká obtížnost parkování atp.

Setkávám se s tím, že mladí lidé, bez dětí, uvažují o koupi bytu do vlastnictví. Říkám jim: „Co blázníte, copak se můžete v 25 letech uvázat k placení hypotéky na 30 let? Budete jak pes u boudy uvázaní u 2+1, zjistíte, že jste plodní a narodí se vám 8 dětí… co budete v 2+1 dělat? Budete schopní a dostanete práci v Berlíně, co budete s bytem dělat? Sektor nájemního bydlení je pro vás.“

Za 5,5 tis. Kč mají tady slušný byt. Nebo si za 10,5 tis. Kč měsíčně vezmou hypotéku a další 2 tis. Kč budou platit do fondu oprav, na dalších 500 Kč vyjde pojištění… a zjistí, že bydlí třikrát dráž.

Jenže ti lidé odpovídají: „Ale takhle budu dávat peníze tomu pronajímateli a nebudu mít nic.“ Měli by ale svobodu. Za rok, dva, tři se mohou přestěhovat.

Je v tom ještě jeden důležitý aspekt. Lidé si vezmou hypotéku a vnímají celou splátku hypotéky, jako že si platí svůj byt. Ve skutečnosti ale platí zejména zpočátku velkou část úroků – a je jedno, jestli si od pronajímatele půjčí byt a za ten platí, nebo si od banky půjčí peníze a za ty platí.

Tuto situaci navodili ti nejvíc křičící Sociální demokraté, kteří říkali, že je potřeba dotovat toto, toto a toto. A přitom nejjednodušší a pro stát nejlevnější bylo přispět sociálně slabým na přiměřený nájem. Nebylo nic jednoduššího.

Ten člověk napáchal spoustu škod. A teď z něho udělali zástupce Ombudsmana. Pana Varvařovského měli politici všech stran  na rukou nosit. On jim říkal: „Nedávejte mi sem toho Křečka.“ Ale pravicoví poslanci udělali nějaký politický handl a společně s levicovým Senátem  mu ho tam dali. A pan Varvařovský reagoval zcela konzistentně se svými celoživotními postoji –  rozloučil se a odešel.

Nemám nic proti paní Šabatové. Ale persona Varvařovského se mohla rovnat personě Motejla. A teď tam máme utopickou socialistku a socialistického křiklouna, kteří jen obtížně tomuto, jistě důležitému úřadu, dodají onu Motejlovskou noblesu.

Úřad Ombudsmana jen dokumentuje schizma české politiky. Symbolu Čermákovského Ustavního soudu, skutečně odvážným a důsledným soudcům, kteří svedli úspěšný boj s nesmyslně (a neústavně) nastavenou regulací nájemného, panu Varvařovskému, vnutili politici jako nejbližšího spolupracovníka člověka, který velmi hlasitě, nedůstojně a lživě představoval v tomto boji protistranu. Tady se opravdu občan musí ptát, čím asi přemýšleli.

Nájemní bydlení využívají především lidé, kteří nedosáhnou na vlastnické bydlení. Ti lidé tak mohou mít i problémy s placením nájemného

To je bohužel naprosto běžný jev.

Máte i mezi svými nájemníky zkušenosti s neplatiči?

Nechci říci, že to dělám dobře, nechci se chvástat. Za ta léta jsme si ale spočítali, že je pro nás velmi výhodné být nejlevnější na trhu. Vždycky pronajímáme byt 15 % pod obvyklou cenou v Pardubicích. Pečlivě si nájemníky vybíráme a ti nájemníci, kteří k nám přijdou, nejsou jednou nohou na odchodu. Nerozhlížejí se po jiném bydlení – menším, větším, lepším, levnějším… jsou u nás spokojení.

Jestliže byt 3+1 v Pardubicích stojí obvykle 7 tis. Kč, my ho pronajímáme za 5 800 Kč. A lidé jsou tam spokojení. Díky tomu vybereme 36krát za tři roky nájemné. A když ten člověk přijde a řekne, že chce vyměnit kuchyňskou linku, podlahu, sprchový kout, záchodovou mísu a já jdu a řeknu: „Jistě, moc rád vám to vyměním, jsem rád, že u nás bydlíte.“ Na Vánoce jim přinesu lahev vína, kalendář, se všemi se osobně znám.

Spokojený nájemník je to nejdůležitější, co máte.

Máme spokojené nájemníky, protože si jich vážíme, máme všechny domy zrekonstruované, snažíme se, aby domy byly energeticky úsporné a lidé šetřili na dalších platbách.

S neplatícími nájemníky máme problém málokdy. Ale samozřejmě se i u nás neplatič vyskytne. Pro takový případ spolupracujeme s právníkem na paušál a řešíme to standardní cestou. Snažíme se nájemníka vystěhovat v okamžiku, kdy jeho dluh přesáhne 20 tis. Kč.

Pokud jsou lidé ochotni splácet svůj dluh, nemáme problém jim ho dát na bezúročnou půjčku. Když řeknou, že mohou splácet 1000 Kč měsíčně, nechám je splácet 500 Kč, aby je to nezatížilo. Ale pokud to nesplácí, dám je k soudu. To ostatně udělat musím, jinak bych pohledávku nemohl smazat z účetnictví a peníze, které jsem nedostal, jsem již zdanil.

-Petr Zámečník | Zbytek rozhovoru na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články