Život na dluh je součástí běžného života. Za dluhy se ale stydíme

14. 2. 2016 – 9:24 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Život na dluh je součástí běžného života. Za dluhy se ale stydíme
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Pořídit si třeba televizi, nebo dovolenou na dluh už dávno není žádný problém. Bez peněz pořídíte takřka cokoli. Jenže radost z nové věci rychle opadne, fotky vyblednou, ale dluhy zůstanou. Pak zůstává jen měsíční splátka, která každý měsíc ukousne kousek z rodinného rozpočtu.

Když už se lidé zadluží, své finanční závazky neřeší okamžitě. Splátky odkládají a tím si mohou zadělat na další problémy. Téměř 30 procent lidí jsou optimisté a doufají ve zlepšení své finanční situace, proto řešení dluhů odkládají na dobu, až se jim bud dařit lépe. Jenže většinou taková chvíle nepřichází. Navíc se 56 procent lidí za své dluhy stydí.

Život na dluh je součástí běžného života

Mnoho lidí se až do poslední chvíle domnívá, že zvládnou dluhy uhradit sami. Až když jim problémy přerostou přes hlavu, začnou hledat pomoc u svých blízkých. Často se obracejí na příbuzné až tehdy, když si půjčují kvůli půjčce. Respektive v době, kdy se dostanou do dluhové pasti, ze které se už špatně dostává a bankovní instituce dlužníkovi už nepůjčí.  Peníze na splácení půjček si půjčuje 40 procent dlužníků. I když je možné využít oddlužení, pro mnohé už je pozdě. „Prvním signálem pro vyhlášení osobního bankrotu je chvíle, kdy člověk není ze svých příjmů schopen své splatné závazky splácet. Ohroženou skupinou jsou převážně mladí lidé krátce po škole. V této věkové skupině je až 75 procent žadatelů o půjčku. Následují svobodné matky a senioři. Insolvenční soud zpravidla oddlužení povolí, valná většina odmítnutí plyne ze špatně podaného návrhu nebo absence povinných příloh. Těmi jsou seznam majetku, závazků a listina dokládající příjmy dlužníka za poslední tři roky,“ uvedl Jan Malý, ohlášený společník společnosti VPI CZ, v.o.s.

I když si skoro 90 procent lidí myslí, že dostat se do dluhového kolotoče je velmi snadné, počet půjček v České republice stále roste. Dluhy totiž někteří sekají velice neuváženě a půjčují si například na vánoční dárky nebo na dovolenou. Takové půjčky jsou opravdu nesmyslné a spíše ohrožují finanční rozpočet, než aby rodině třeba pomohly. „Problémem jsou zejména mladí dlužníci, kteří si na sebe naberou víc půjček, než jsou schopni splácet. Navíc si berou půjčky na věci, které nejsou nezbytně nutné. Z nedávného průzkumu vyplynulo, že 42 procent Čechů do 29 let nedokáže odolat lákavé nabídce ani v situaci, kdy nemá dostatek peněz, a nákup zboží řeší půjčkou. Naopak lidé ve věku 50 až 69 let jsou obezřetnější, a pokud nemají peníze, až 70 procent z nich nákupu odolá,“ popsal Jan Malý.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články