Změna trvalého bydliště - Nenahlášení vás může přijít draho!

22. 5. 2012 – 20:41 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Změna trvalého bydliště - Nenahlášení vás může přijít draho!
Největší problémy samozřejmě můžete mít, když trvalý pobyt nenahlásíte vůbec nikde. Největší výdaje vás můžou čekat v souvislosti s vymáháním dlužných pokut a i promlčených pohledávek., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Koupíte si byt, vyřešíte papírování s hypotékou a konečně bydlíte ve svém. Tím ale vaše starosti nekončí. I když už máte všechno zařízené, nezapomeňte si přehlásit trvalé bydliště. Zapomenout na takovou v uvozovkách drobnost se nevyplácí.

Nejprve musíte nahlásit nový pobyt na obecní úřad či magistrát v místě nového trvalého bydliště. Pak vám ale zbývá mnoho dalších institucí, kterým budete muset změnu trvalého pobytu rovněž nahlásit. Patří sem například banky, pojišťovny, katastrální úřad a dopravní inspektorát.

Největší problémy samozřejmě můžete mít, když trvalý pobyt nenahlásíte vůbec nikde. Největší výdaje vás můžou čekat v souvislosti s vymáháním dlužných pokut a i promlčených pohledávek. Problémy v poslední době jsou hlavně se starými dluhy, které třeba i deset let nikdo nevymáhal.

„Soud nejprve pošle platební rozkaz na adresu udanou věřitelem. Pokud se mu platební rozkaz vrátí jako nedoručitelný, pokusí se doručit obsílku znovu, a to na adresu, která je uvedená jako trvalé bydliště v Centrální evidenci obyvatel. Ta je totožná s adresou v jeho občanském průkazu. Jestliže není dlužník zastižen ani na této adrese, pak soud platební rozkaz zruší a nařídí jednání. Předvolání soudu se pak opět posílá na adresu uvedenou v Centrální evidenci obyvatelstva. Pozvánka se v takovém případě doručuje tzv. fikcí, tímto krokem se má po právní stránce za to, že dokumenty byly doručeny. Dlužník však fakticky o ničem neví a přichází tak o svoji jedinou možnost se bránit,“ popisuje častou praxi Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články