Zubaři chtějí dvakrát více peněz

15. 11. 2016 – 18:17 | Zdravotnictví | red | Diskuze:

Zubaři chtějí dvakrát více peněz
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Zubařům došla trpělivost a budou protestovat. Pojišťovny jim prý za výkony platí málo. Z veřejného pojištění by chtěli až dvojnásobek toho, co dostávají dnes. Stomatologickou péči pro pacienty to sice prý nezlevní, ale zkvalitní. Zdravotní pojišťovny a někteří pacienti to považují za absurdní.

"Věřte tomu, že za 250 korun nejsem schopen kvalitní amalgamovou plombu udělat. Potřebuju na to minimálně dvojnásobek. Zkrátka došla trpělivost a je potřeba, když to nejde po dobrém, zkusit začít zlobit," uvedl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Situace už je podle něj neúnosná a protestům se nevyhneme. Jak konkrétně by měly vypadat, ale zatím neví. "Kdybychom stávkovali, tak bychom stávkovali sami proti sobě, protože my jsme všechno soukromí podnikatelé a když nebudeme pracovat, budeme si na to muset vydělat," dodal Chrz.

Z koláče veřejného pojištění by zubaři chtěli ukousnout téměř dvojnásobek toho, co dnes. Na jejich cenících by se to ale neprojevilo, což pacientům vadí. Kvůli penězům si někteří z nich musí návštěvu zubaře i odpustit.

Důvod pro víc peněz pro zubaře nevidí ani zdravotní pojišťovny. "Ty výdaje každoročně stoupají," prohlásila mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. "Náklady na stomatologickou péči každoročně rostou," potvrdila i Dana Blahutová z VZP.

Vyšší platby od pojišťoven by se prý neprojevily na ceníku zubařů, ale na kvalitě jejich péče o pacienty. Tím rozumějte - zuby by vám udělali ještě kvalitněji, než dnes. Což ale prý neznamená, že dnes to dělají nekvalitně.

Na změně systému se stomatologové snažili dohodnout s vládou, ničeho ale nedosáhli. Teď čekají, jak se k problému postaví nový ministr zdravotnictví. O audienci u nového ministra budou stomatologové žádat, jakmile bude uveden do funkce.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články