10 věcí, které nás připravují o peníze v bankách

5. 2. 2013 – 9:12 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

10 věcí, které nás připravují o peníze v bankách
Odpovědnost za peníze které si mnohdy těžce vyděláme si neseme obvyklke sami. Jak zbytečně nerozhazovat? Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Chovat se zodpovědněji ke svým penězům neznamená jen šetřit při nákupech. Skoro každý jsme klientem nějaké banky a právě péči o své finance mnohokrát zanedbáváme, nebo se dopouštíme hned několika zlozvyků. Podívejte se, jak zbytečně vyhazujeme peníze oknem.

Hodně klientů přichází měsíčně i o několikanásobně vyšší zhodnocení peněz a to jen proto, že je zbytečně nechávají ležet na běžných účtech, a to i v případě, že na ně několik měsíců vůbec nesáhnou.

Podle odborníků je chybou také mít všechny finance jen na jednom produktu. Podobných zlozvyků je ale víc. Ať už jde o hazard v podobě nošení PIN kódu k platební kartě přímo v peněžence nebo o zbytečné vybírání velkého objemu hotovosti z bankomatů.

Zde je deset nejčastějších zlozvyků, který sestavil analytický tým finančníků :

1. Vysoké částky peněz držíme zbytečně na běžném účtu
2. Všechny úspory máme uloženy pouze na jednom produktu
3. Bojíme se změnit produkt, i když už je pro nás zjevně nevýhodný
4. Saháme po první nabídce
5. Rychle podepíšeme smlouvu, ale detaily v ní nás už nezajímají
6. Splácíme několik úvěrů a nevýhodně
7. Přestaneme splácet úvěr a nekomunikujeme s bankou
8. PIN ke kartě nosíme v peněžence nebo přímo u karty
9. Hotovostí, kterou vybereme z bankomatu, platíme následně v obchodě
10. Nevyužíváme internetbanking

Jak ušetřit v bance

1. Vysoké částky peněz držíme zbytečně na běžném účtu
Lidé chtějí mít alespoň čas svých peněz "po ruce", na běžných účtech jich ale necháváme zbytečně mnoho, nesáhneme na ně i několik měsíců či dokonce let a zapomínáme, že peníze na běžných účtech jsou úročeny pouze minimálním úrokem.

Je proto rozumnější převést takové finance na alespoň trochu výhodnější produkt tipu terminovaného vkladu nebo spořícího účtu.

2. Všechny úspory máme uloženy pouze na jednom produktu
Rozkládání investic je jedním ze základním pravidel úspěšného investora. Odborníci doporučují pravidelné spoření, alespoň ve výši 10% z měsíčního příjmu, a zároveň rozumné ukládání úspor na více míst. Na výplatu, důchod a pravidelné výdaje či splátky úvěrů je vhodný běžný účet. Zbývající úspory je potom dobré rozložit tak, abyste část měli stále k dispozici na nevázaném vkladu, část nechali zhodnocovat v bezpečí banky atraktivním úrokem, jaké dnes nabízejí klasické termínované vklady, a pokud jste odvážnější, část můžete investovat do podílových fondů i na delší dobu, třeba na 5 let a takto zkusit porazit inflaci.

3. Bojíme se změnit produkt i když je pro nás už zjevně nevýhodný
Potřeby se mění, proto je zbytečné, a často i finančně náročné, pokud setrváte v produktech, které pro vás už nejsou výhodné. Přechodem na výhodnější produkt se dá výrazně ušetřit. Nebojte se ve své bance zeptat na aktuální nabídku a nechat si poradit, co nejvíce vyhovuje vašim aktuálním potřebám. Hitem posledních let jsou balíčky služeb, které nabízejí několik způsobů spravování a využití financí. Banky je mají ve většině případů nastaveny tak, aby si z nabídky uměl vybrat každý, ať už je to pasivní klient, který si jen tu a tam vybere hotovost nebo klient aktivní, který často platí kartou, využívá internetbanking a na internetu i nakupuje.

4. Saháme po první nabídce
Podle průzkumů příliš často saháme po první nabídce a finanční produkty neporovnáme. Měli bychom přitom například zvážit, jestli se nabídka, která se z krátkodobého hlediska jeví výhodná, vyplatí i dlouhodobě a porovnat ji s podmínkami jiných bank.


5. Rychle podepíšeme smlouvu, ale detaily v ní nás už nezajímají
Číst smlouvy jedním okem se opravdu nevyplácí. Při zřizování jakéhokoliv finančního produktu je zásadní nepodepisovat obchodní podmínky ani smlouvy bez přečtení. Důkladně si prostudujte obchodní podmínky banky a stejně i smlouvu. V případě smluvních podmínek nevynechejte ani části označené hvězdičkami nebo poznámky pod čarou. Důležitá je skutečně každá jednotlivá informace, pod kterou jako souhlas dáváte svůj podpis. Dejte si pozor na to, abyste porozuměli všem povinnostem, které vám ze smluvního vztahu budou vyplývat. Pokud něčemu nerozumíte, jednoduše se zeptejte.

6. Splácíme několik úvěrů a nevýhodně
Někteří nad půjčkou pouze uvažují, jiní zase splácejí i několik úvěrů najednou. Vedle standardních úvěrů v bance mají totiž i velmi nevýhodné půjčky ze splátkových společností. Řešením je v takové situaci spojit více úvěrů do jednoho, čímž můžete ušetřit na poplatcích za splácení několika úvěrů, také na pojištění těchto úvěrů a zároveň si můžete snížit výši své měsíční splátky nebo zkrátit splatnost úvěru.

7. Přestaneme splácet úvěr a nekomunikujeme s bankou
Není asi nic horšího, než pokud z jakýchkoli důvodů nejste schopni splácet svůj úvěr a proto přestanete komunikovat s bankou. Bance záleží na tom, aby byl úvěr splácen v pořádku a včas, proto je v jejím zájmu dohodnout se na co nejvhodnějším řešení problému. Může vám například vyjít vstříc odkladem splátek, konsolidací pohledávek či odpuštěním části dluhu. Pokud jste od banky dostali upomínku, tak si můžete být jisti, že čekají na vaši odezvu. Včasnou komunikací s bankou dokážete předejít spoustě komplikací a často vyřešit krátkodobý problém se splácením úvěru rychle a k oboustranné spokojenosti. Někdy stačí jednoduše vytočit číslo Infolinky a banka už zařídí vše potřebné.

8. PIN ke kartě nosíme v peněžence nebo přímo u karty
Někteří hazardéři si PIN napíšou na papírek a dají ho k platební kartě, nebo si ho s výrazným označením necháváme v peněžence spolu. Zloději mají v takovém případě o jednu starost méně a odborníci lomí rukama. Nejlepší opravdu je si PIN zapamatovat a doklad, na kterém byl uveden, zničit. Bankou vygenerovaný PIN si můžete velmi jednoduše přímo přes bankomat změnit na takový, který vám bude vyhovovat. PIN byste zároveň neměli nikdy zveřejňovat a prozradit ani svým blízkým, obchodníkům, finanční instituci či dokonce policii.

9. Hotovost vyjmeme z bankomatu, následně jí platíme v obchodě
Stále častěji samozřejmě platíme v obchodech kartami a peníze z bankomatů vybíráme méně často, přesto si mnozí nadále vybírají z bankomatu hotovost za poplatek a následně ji používají na nákupy i tam, kde se dá zaplatit kartou. Pokud výběr potřebné částky peněz uskutečníme v bankomatu jiné banky, necháme v něm navíc poplatek podstatně vyšší. A i když už dnes banky nabízejí řadu výběrů hotovosti zdarma, platba kartou je vždy výhodnější. Je to nejen bezpečnější, ale i pohodlnější. Pokud hotovost skutečně potřebujete snažte se ji alespoň vybrat z bankomatu banky, kterou využíváte.

10. Nevyužíváme dostatečně internetbanking

Pomocí této služby můžete disponovat se svým účtem kdykoliv a z kteréhokoliv místa na světě. Kromě standardních úkonů, jako je příkaz k úhradě, trvalý příkaz či inkasa, za které byste u bankovní přepážky platili, můžete provádět různé změny a žádosti týkající se vašeho účtu. Dokážete například jednoduše požádat o vydání nové platební karty, o změny k této kartě, podat reklamaci, založit si termínovaný vklad či dokonce investovat do podílových fondů. Šetříte tak nejen peníze ale i čas.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články