19procentní DPH ubere lidem stovky až tisíce korun měsíčně

27. 1. 2011 – 21:30 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

19procentní DPH ubere lidem stovky až tisíce korun měsíčně
I když sjednocení DPH na 19 procent lidem spíše náklady zvedne, někde se můžeme dočkat | zdroj: NašePeníze.cz

Sjednocení daně z přidané hodnoty (DPH) na 19 procent, o kterém uvažuje vláda zdraží život všem obyvatelům ČR. Jak se to projeví celkově v našich peněženkách?

O řadě dopadů jsme vás již informovali v předchozích článcích. Nicméně pojďme si zrekapitulovat jak se projeví sjednocení DPH celkem.

Server iDNES.cz publikoval, že člověk, který žije sám, odvede na DPH státu o 418 korun více, než teď. Více než polovina z té částky přitom padne na dražší potraviny. ( Čtěte: Důchodová reforma zdraží potraviny. Nečasova vláda proto chystá nové dávky )

Podle iDNESu si pak rodina s dítětem a nadprůměrnými příjmy každý měsíc připlatí až tisíce korun.

U rodiny s jedním dítětem, ženou na rodičovské dovolené a společnými příjmy 35 tisíc korun je předpokládaný dopad do rozpočtu 1 091 Kč měsíčně (viz tabulka). Z toho o 654 Kč více oproti dnešku si domácnost připlatí za potraviny, 164 Kč za vodu, 164 Kč za pleny, 123 Kč za kulturu, další významnější položkou je zdraví s městskou dopravou, které dohromady spolknou 90 Kč.

 

Zdražení tepla a celkově bydlení

 

Sjednocení DPH by mělo dopad také na teplo.

"Modelový odběratel v panelákovém bytě se spotřebou 35 GJ by tak ročně zaplatil za teplo přibližně o 1200 až 2100 korun ročně navíc. Celkem by stát od domácností vybral navíc přibližně 2,5 miliardy korun. Zejména pro sociálně slabé občany by šlo o výrazný nárůst životních nákladů srovnatelný s dopadem růstu ceny elektřiny, kterému se vláda nedávno rozhodla zabránit dotacemi ze státního rozpočtu. Současně by došlo ke snížení ekonomické motivace využívat dálkové zásobování teplem s potenciálně negativními dopady na kvalitu ovzduší zejména v ekologicky nejzatíženějších městských aglomeracích," prohlásil Martin Hájek z Teplárenského sdružení ČR.

Jaký vliv by mělo sjednocení DPH na celkové bydlení, se dočtete v článku "Jak vzrostou náklady na bydlení plánovaným zvýšením DPH".

 

Sjednocení neznamená jen zdražování

 

I když sjednocení DPH na 19 procent lidem spíše náklady zvedne, někde se můžeme dočkat "mini" zlevnění.

Sjednocení DPH by totiž snížilo některé produkty a služby. Méně zaplatíte za alkohol, cigarety, internet, vybavení bytu a energie s výjimkou vody. Na ty se totiž vztahuje 20procentní DPH, které by se snížilo na 19 procent.

Snížení výdajů by se podle iDNESu týkalo také pohonných hmot, telekomunikací, zlevnilo by restaurace a ostatní zboží, u něhož by DPH klesla o jedno procento.

"V případě snížení sazby z 20 na 19 procent však nelze s jistotou očekávat snížení ceny, spíše se domníváme, že o procento nižší DPH přinese nárůst marže podnikatelům," prozradil serveru iDNES.cz daňový expert společnost BDO Tax Richard Knobloch.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články