220 bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny mohou využívat i nevidomí

14. 10. 2010 – 15:18 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

220 bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny mohou využívat i nevidomí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Na 220 bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny s hlasovou aplikací pro nevidomé vstupuje do provozu.

Jedná se o dosud největší počet bankomatů pro handicapované, čtyřnásobně převyšující jejich dosavadní celkový počet na území České republiky.

Spuštěním bankomatů pro nevidomé pokračuje Poštovní spořitelna ve svém dlouhodobém CSR programu přinášejícím zvýhodněné finanční produkty a pomoc handicapovaným spoluobčanům. „Kromě zvýhodněných parametrů Era osobního účtu jde například o dlouhodobou spolupráci s družstvem invalidů Ergotep, integraci zdravotně a sociálně znevýhodněných občanů či program překlenovací pomoci 3P,“ vysvětluje Martin Kovář, ombudsman Poštovní spořitelny.

Nevidomí se k bankomatu „připojí“ prostřednictvím běžných sluchátek, a od té chvíle ovládají jednotlivé aplikace podle hlasových povelů ve sluchátkách, a to téměř výhradně funkčními nebo numerickými klávesami na klávesnici. Průběh jednotlivých kroků není z bezpečnostních důvodů na monitoru bankomatu zobrazován. „Jsme rádi, že se nám ve spolupráci se sdružením SONS podařilo uvést do provozu bankomaty pro nevidomé v takovém rozsahu, který jim umožní samostatný výběr hotovosti bez nutnosti asistence či návštěvy pobočky,“ dodává Martin Kovář.

„Samozřejmě jsme vděčni za každý krok, který nějakým způsobem pomáhá nevidomým a slabozrakým lidem. Nejvíce si však ceníme toho, když pomoc spočívá ve vytváření takových podmínek, které podporují samostatnost a tedy, ve své podstatě, respektují lidskou důstojnost. Úprava bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny k užívání bez zrakové kontroly takovým počinem bezesporu je,“ říká Josef Stiborský, prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS ČR).

Klienti Československé obchodní banky (včetně těch, kteří využívají produktů Poštovní spořitelny), mají k dispozici více než 760 bankomatů a celkem 24 depozitních bankomatů, které umožňují vkládání hotovosti. Poštovní spořitelna je součástí Československé obchodní banky, a. s.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články