23. května nechte auta doma, zemědělci budou blokovat silnice

18. 5. 2012 – 10:33 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

23. května nechte auta doma, zemědělci budou blokovat silnice
Zelená nafta je označení pro návrat 60 procent spotřební daně, kterou zemědělci zaplatili při nákupu nafty užívané při zemědělských činnostech., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Do protestní jízdy, jejíž účastníci se kvůli rušení "zelené nafty" vydají na pouť 23. května v 9 hodin ráno, se zapojí až 1500 vozidel se zemědělskou technikou, odhadl ve středu prezident Agrární komory Jan Veleba. Akce by měla proběhnout na 200 silnicích I. a II. tříd.

Jistých má už Veleba 1120 vozidel, hlavně traktorů, traktorů s přívěsy a nákladních automobilů. Finální čísla dostane v pátek. "Další stovky strojů budou jezdit při své řádné práci," řekl prezident komory, solidarizující vozidla budou označená samolepkou. "Sečteno a podtrženo, akce bude masová," dodal. Jízda bude trvat do 11 hodin.

Prezident komory se ještě setká s ředitelem dopravní policie Leošem Tržilem, kterému počty vozidel nahlásí. Zemědělci poslali dopisy starostům, v nichž se omlouvají za nepříjemnosti spojené s protestem.

Zemědělci si stěžují, že s nimi premiér Petr Nečas (ODS) nejedná, nereaguje ani na textové zprávy a telefonáty. "Doba, kdy jednání mohlo a mělo vzniknout a situaci odblokovat a řešit, tak tato doba už uplynula," podotkl Veleba.

Protesty se nejspíše vyhnou Praze, jinak budou nejspíše ve všech krajích. Zemědělci nehodlají blokovat dálnice. Po 23. květnu budou protesty nejspíše pokračovat, pokud vláda nezmění své stanovisko. "Je to pro nás naprosto zásadní záležitost," upozornil Veleba, který je příjemně překvapený s počty protestujících. Lidé jsou podle něj na vládu naštvaní, zemědělci se do akce přidávali spontánně.

Veleba upozornil, že jde o protestní akci českých zemědělců, nikoliv odborářů. S Bohumírem Dufkem, předsedou Asociace samostatných odborů, který akci chtěl podpořit, se tři týdny nesešel. "Kdyby se ASO rozhodla cokoliv uskutečnit, asi tomu nejsme schopni zabránit," myslí si Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu, který zároveň připomněl, že akce není zaměřená proti veřejnosti.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články