4 rady, jak rozpoznat seriózní online půjčku

5. 6. 2013 – 11:05 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

4 rady, jak rozpoznat seriózní online půjčku
Pomůže vám třeba index, který zpracoval Navigátor bezpečného úvěru. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Jestliže potřebujete peníze na nenadálé výdaje a nemáte čas běhat do banky, můžete zvolit i službu úvěru přes internet. Půjčky online nemusí být jenom strašákem – stačí se vybrat spolehlivou společnost.

--Komerční sdělení--

Naučte se rychle zorientovat v přehršli webových nabídek nebankovních úvěrů a rozpoznat dobrou od té špatné. Pomůže vám třeba index, který zpracoval Navigátor bezpečného úvěru. Spolehlivý věřitel v něm dosahuje hodnoty 5 bodů a více, zatímco „úvěroví predátoři“ mají výrazně méně bodů.

I nebankovní půjčky mají důvěru

Jako silně důvěryhodné byly tímto indexem označeny i úvěrové společnosti, které poskytují půjčky online – na první příčce se objevil Cetelem, po něm Home Credit, Cofidis, Profi Credit či Credium.

Z hlediska bezpečnosti služeb jsou některé nebankovní společnosti poskytující úvěr srovnatelně nebo ještě více seriózní, než běžné banky. Když vám banka z jakéhokoli důvodu nechce půjčit, můžete se bez obav obrátit pro menší obnos i na nebankovní poskytovatele úvěru – pokud dodržíte následující rady.

1. Piďte se po veškerých dostupných informacích

Hledejte a při komunikaci vždy vyžadujte konkrétní informace o přesném názvu firmy, jménu jejího jednatele. Samozřejmostí je uvést IČO a fyzické sídlo firmy, musí mít samozřejmě platný zápis v obchodním rejstříku. Pozor si dejte na webové stránky poskytovatelů, které nabízejí pouze kontaktní formulář a žádné další informace. Prostudujte články na nezávislých webech a online finančních magazínech.

2. Zavrhněte skryté poplatky a autorizační SMS

Neplaťte nic víc, než vaše úroky. Spolehlivého věřitele poznáte tak, že za dotaz či neprovedenou žádost o úvěr nic neplatíte. Nepřistupujte na platbu za autorizační SMS, ani na další poplatky před podepsáním smlouvy. Seriózní věřitelé většinou také nabízí vedení účtu zdarma.

3. Pozor na zprostředkovatele a podvodné inzerenty

Za společnost poskytující nebankovní úvěry se může vydávat téměř kdokoli. Nevěřte neprofesionálně naskenovaným letákům, podomní inzerci a nevěrohodným webům. Nenechte se nalákat na nižší úrok, než nabízejí zaběhnuté společnosti, a raději jděte na jistotu.

4. Poctivě pročtěte smlouvu. Dvakrát.

K tomuto bodu není co dodat. Ve smlouvě byste měli naleznout všechny potřebné informace, také by zde měly být popsány různé situace, které mohou mezi poskytovatelem a dlužníkem nastat – dbejte především na paragrafy popisující sankce za pozdní splátky a další poplatky. Nezvykle vysoké platby za prodlení splátky věští nekalé praktiky.

TIP: Nejste si jisti? Poraďte se s právníkem či finančním poradcem. Drobná platba za odborné poradenství se vyplatí desetkrát víc, než pak případný pláč nad prodělkem způsobeným nefér jednáním.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články