5 tipů jak se pojistit před cestou

7. 6. 2011 – 15:17 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

5 tipů jak se pojistit před cestou
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Ať už se v létě chystáte na dovolenou k moři nebo k českému rybníku, neměli byste před odjezdem podcenit žádné riziko.

Poradíme vám, jak se pojistit proti nejčastějším nástrahám a užít si bezstarostnou dovolenou. Nečekané onemocnění nebo úraz, vykradený byt nebo nabourané auto. To jsou nejčastější události, které vám mohou pokazit dovolenou nebo znepříjemnit návrat domů. Naštěstí je možné se proti všem těmto rizikům před cestou pojistit.

1. Pojistěte léčebné výlohy
Během dovolené vás může zaskočit nenadálé onemocnění či úraz, který si vyžádá ošetření u lékaře nebo dokonce pobyt v nemocnici. To s sebou však nese nutnost uhradit nemalé náklady za léčení, které se mohou vyšplhat až do statisíců. Sjednáte-li si cestovní pojištění, pojišťovna za vás léčebné výlohy zaplatí. Navíc jistě oceníte asistenční služby, které vám v této obtížné situaci pomohou. Cestovní pojištění není drahé, vyjde vás maximálně na dvacet korun denně, což za jistotu na cestách rozhodně stojí. K základní nabídce si můžete sjednat i různé druhy připojištění, například připojištění zavazadel, storna zájezdu nebo připojištění pro případ zpoždění letadla.

2. Zajistěte svoji domácnost
Velké riziko představuje vaše nehlídaná domácnost, která se po dobu dovolené může stát snadným terčem zlodějů. Efektivní ochranou je pojištění domácnosti, které zabezpečí váš byt či dům nejen před zloději, ale také před živelnými pohromami, jako jsou záplavy nebo požár. V případě pojistné události, kdy dojde ke zničení nebo odcizení vašeho majetku, vám pojišťovna proplatí náhradu škody do výše sjednané pojistné částky. Právě výše pojistné částky je tím základním údajem, který byste při hledání nejvýhodnějšího pojištění domácnosti měli sledovat. „Je důležité stanovit pojistnou částku tak, aby opravdu pokrývala hodnotu vaší domácnosti včetně příslušenství, například audiovizuální techniky nebo uměleckých předmětů,” uvádí Pavel Ronovský, jednatel společnosti Top-Pojištění.cz, jejíž portál www.top-pojisteni.cz nabízí na českém internetu jako jediný možnost komplexního porovnání nabídek pojišťoven v oblasti pojištění domácnosti.

3. Pojistěte se proti nešťastným náhodám
Mezi často opomíjená rizika patří vlastní roztržitost nebo nešikovnost. Takzvané „pojištění proti hlouposti“ neboli pojištění odpovědnosti za škodu vám pomůže v případě, když někomu nechtěně způsobíte újmu na zdraví. Zachrání vás i v situaci, kdy v obchodě omylem rozbijete drahou vázu nebo zničíte celý regál zboží. Poškozený nebo jeho pojišťovna pak po vás bude vyžadovat náhradu za způsobené škody a právě tu vám pojištění odpovědnosti pokryje. Tato pojistka může na první pohled působit jako banalita, ale zkušenosti mnoha českých turistů vypovídají o tom, že toto riziko rozhodně není radno podceňovat. Na cestách v zahraničí se totiž částky za náhradu škody mohou vyšplhat do závratných výšek. Pojištění odpovědnosti za škodu se dá běžné sjednat jako doplněk k cestovnímu pojištění a bývá volitelnou součástí i pojištění domácnosti. V takovém případě sice standardně platí jen pro Českou republiku, ale za příplatek můžete pojistnou ochranu rozšířit i na celou Evropu nebo svět.

4. Pozor na úrazy
Na dovolené máme tendenci se uvolnit a bezstarostně si užívat volna, často se také věnujeme nezvyklým aktivitám nebo sportům. Právě to nezřídka vede k různým nepříjemným úrazům, které mohou zkomplikovat nejen dovolenou, ale i běžný život po návratu domů. Před odjezdem na dovolenou se proto vyplatí sjednat úrazové pojištění, které zahrnuje výplatu bolestného po dobu léčení úrazu, odškodné v případě trvalých následků úrazu a také odškodné pro pozůstalé v případě úmrtí pojištěného. Úrazové pojištění lze sjednat zvlášť nebo také jako doplněk k cestovnímu pojištění. V případě, že máte sjednané celoroční úrazové pojištění, nezapomeňte před cestou ověřit, zda se jeho územní platnost vztahuje i na vámi vybranou destinaci.

5. Nezapomeňte na svoje auto
Mnoho rodin se vydává na dovolenou k moři vlastním autem. Tyto dlouhé a náročné cesty, neznámým terénem a často přes noc, jsou mnohem rizikovější než běžné jízdy po zbytek roku a mohou skončit i dopravní nehodou. I při drobném incidentu se škody na vašem autě mohou vyšplhat do desetitisíců. I proto se vyplatí před cestou sjednat havarijní pojištění. Pojistka vám pomůže pokrýt škody na vašem autě nejen při dopravní nehodě, ale i v případě krádeže, vandalismu nebo poškození auta živelnou pohromou. Některé pojišťovny nabízejí i sjednání krátkodobého havarijního pojištění na dobu dovolené. „Neocenitelným pomocníkem při nehodě v cizí zemi jsou asistenční služby. Při výběru pojistky si proto vždy ověřte, jaký servis je hrazen pojišťovnou a co už půjde z vaší kapsy,“ upozornil Pavel Ronovský ze společnosti Top-Pojištění.cz s tím, že pro porovnání nabídek jednotlivých pojišťoven již není nutné podrobně studovat všechny pojistné podmínky. „Všichni zájemci mohou využít služeb odborného portálu www.top-pojisteni.cz, kde si pohodlně a jednoduše vyberou pro ně nejvhodnější podmínky povinného ručení, navíc s garancí nejnižší ceny na trhu,“ doplnil Ronovský.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články