71 procent zaměstnanců si letos řekne o vyšší plat

6. 2. 2011 – 9:28 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

71 procent zaměstnanců si letos řekne o vyšší plat
Firmy jsou v oblasti mzdové politiky stále ještě velmi opatrné, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Až tři čtvrtiny Čechů chtějí letos požádat svého zaměstnavatele o vyšší plat. Ukázala to lednová anketa jednoho z pracovních portálů.

Ze 1480 respondentů ankety portálu OnlinePráce.cz chce letos požádat o vyšší plat každý čtvrtý dotázaný. Třetina respondentů navíc uvedla, že o vyšší plat požádá v případě, že bude schopna prokázat své přínosy pro zaměstnavatele (například přímý podíl na růstu zisku, zajištění nových zakázek a podobně). Naopak bez ohledu na aktuální finanční výsledky zaměstnavatele si o vyšší mzdu pravidelně říká 38 procent dotázaných a chystají se v tom pokračovat i letos.

„Firmy jsou v oblasti mzdové politiky stále ještě velmi opatrné. Řada z nich nějakým způsobem provázala platy zaměstnanců s hospodářskými výsledky. Neočekáváme proto, že firmy budou plošně zvyšovat mzdy, ale budou pokračovat v trendu motivace klíčových zaměstnanců bonusy vázanými na pracovní výkon a jeho dopad na ekonomické výsledky firmy,“ komentuje výsledky ankety Lea Kozáková ze zákaznického servisu pracovního portálu OnlinePráce.cz.

Podle Kozákové je tedy pravděpodobnost individuálního zvýšení platu vyšší zejména u těch zaměstnanců, kteří jsou pro společnost klíčoví a jejichž nahrazení novým, stejně kvalitním člověkem by společnost stálo mnoho úsilí, času a nákladů.

-Karel Tinl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články