Akcie: Česká burza rostla v čele s akciemi Volkswagenu a NWR

14. 3. 2010 – 19:59 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Akcie: Česká burza rostla v čele s akciemi Volkswagenu a NWR
České ekcie rostly v čele s akciemi Volkswagenu a NWR, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Obchodování na české burze bylo v uplynulém týdnu ve znamení růstu, který byl nejintenzivnější ve druhé polovině týdne. Mírně vyšší byla i obchodní aktivita investorů, a to i přes fakt, že firemních zpráv bylo pomálu.

 

Akcie Volkswagen přidaly za týden 18,4 %

 

V silném růstu pokračovaly akcie Volkswagenu obchodované v českých korunách na burze RM-SYSTÉM, které po růstu o 6,4 % v minulém týdnu způsobeném lepším investičním doporučení od Citigroup přidaly dalších více než 18 % zhodnocení.

Zdá se, že aspoň krátkodobě se kurz odrazil od svých minim a další vývoj bude závislý na vývoji ekonomické krize ve vztahu k automobilovému průmyslu. Na české burze RM SYSTÉM se obchodují kmenové akcie Volkswagenu, které v druhé polovině roku 2009 výrazně oslabily kvůli poklesu volně obchodovaných akcií a následnému vyřazení titulu z indexu německé burzy. Vyřazení spustilo vlnu výprodejů z řad velkých investičních fondů, které se soustřeďují pouze na indexové tituly. Volkswagen poklesl až pod hranici 1 700 Kč, když ještě v srpnu 2009 se kurz pohyboval nad hodnotou 6 000 Kč. V závěru týdne kurz překonal hranici 2 000 Kč a uzavřel na hodnotě 2 046 Kč.

 

<%Anketa22%>

 

Akciím NWR se po výsledcích daří

 

Dařilo se i těžařskému sektoru, který je na české burze zastoupen titulem NWR. Společnost v minulém týdnu pozitivně překvapila investory hospodářskými výsledky a v tomto týdnu na ně kurz navázal růstem o téměř 11 % na hodnotu 200,20 Kč. Jen těsně tak na burze RM-SYSTÉM udržel psychologickou hodnotu 200 Kč.

NWR rovněž prospělo zvýšení cílové ceny od americké investiční banky Goldman Sachs, která očekává růst cen uhlí, na jejichž ceně jsou zisky NWR závislé. Goldman Sachs ovšem cíluje roční výhled na 203 Kč, což je hodnota téměř shodná s dnešním kurzem akcie, a nedává velký prostor pro další růst.,

 

Akcie Orco v týdnu ztrácely

 

Nejhůře se dařilo akciím Orco, které ztratily 2,2 % ze své hodnoty a uzavřely bez výraznějšího zájmu na hodnotě 196,50 Kč. V týdnu bylo oznámeno prodloužení soudní ochrany před věřiteli do 25. června, což se všeobecně očekávalo. Orco má tak další tři měsíce na to, aby se dohodlo s držiteli dluhopisů, které chce vyměnit za akcie.

(Roman Jandík, RM-SYSTÉM)

Kam dál?

- 7 smrtelných hříchů investování

- Poplatky za obchodování na burzách: Nejdražší je Capital Partners a PPF

- Tiger Woods připravil akcionáře o 12 mld. USD

- Investiční zpravodajství

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články