Akcie: Jak se dařilo akciím v uplynulém týdnu

17. 1. 2010 – 15:10 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Akcie: Jak se dařilo akciím v uplynulém týdnu
Akcie na burze RM System, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Smíšený vývoj provázel akciové trhy v průběhu druhého lednového týdne. Kurzy reflektovaly především začátek výsledkové sezóny v USA. Na českém trhu pokračovala v růstu Erste Bank, která se obchodovala i nad 800 Kč. Naopak nejvíce oslabily akcie Orco, které uzavřely na hodnotě 170 Kč.


Vliv čínského draka na světovou ekonomiku

Stále větší diskuse rovněž vyvolává budoucí vliv Číny na globální ekonomiku. Na jedné straně je čím dál jasnější, že Čína přebírá v mnoha ekonomických aspektech otěže od Spojených států. Na straně druhé je otázkou, jak centrálně řízená ekonomika zvládne rizika, která jsou s tak rychlým ekonomickým růstem spojena.

Stále více analytiků se obává vytvoření bublin na trzích aktiv, které jsou způsobeny úvěrováním ekonomiky na všech úrovních. Situace by tak mohla být ne nepodobná dubajské aféře, která by se však musela mnohokrát znásobit.

Ve snaze ochladit úvěry proudící do ekonomiky, zvýšila Čínská centrální banka povinné minimální rezervy pro banky a finanční instituce. Tento krok je jen jeden z mnoha, které čínská vláda dělá a pravděpodobně stačit nebude. To, čemu se Čína snaží všemožně vyhnout, je volně směnitelná národní měna, která je nyní pevně vázána na americký dolar. Zafixovaná měna pomáhá tamním exportérům, ale také svazuje ruce centrální bance při boji s inflací.

Intel ohlásil dobré výsledky hospodaření

V USA začaly společnosti ohlašovat výsledky hospodaření za poslední kvartál uplynulého roku. Jednotlivé reporty nadnárodních korporací pak ovlivňovaly náladu na globálních akciových trzích.

Velmi pozitivně překvapil Intel, jehož akcie se obchodují rovněž na burze RM-SYSTÉM v českých korunách. Světová jednička ve výrobě čipů vykázala ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk ve výši 2,28 mld. USD, což bylo silně nad očekáváním trhu. V přepočtu na jednu akcii tak Intel vytvořil zisk 40 centů (7,2 Kč) při tržbách 10,57 mld. USD, což bylo rovněž více než se čekalo.

Akcie Intel rostou od konce roku 2008, kdy se daly nakoupit i za 250 Kč. Od té doby přidaly již přes 50 % a po oznámení posledních výsledků si krátkodobě sáhly i nad 400 Kč za akcii. Zisky bohužel neudržely a obchodování uzavřely na 381,20 Kč.

Orco se nedohodlo s držiteli dluhopisů

Akcie Orco začaly týden ve velkém stylu a během středy vystoupaly až k 190 Kč. Bohužel  nutnost restrukturalizace dluhu společnosti a následná nedohoda s držiteli dluhopisů znamenala pokles zpět k hodnotám těsně nad 170 Kč. Ochrana před věřiteli firmě končí 25. března 2009. Čas na dohodu se tak krátí a situace managementu se tak komplikuje.

Kam dál? Do kterých titulů se vyplatilo investovat v roce 2009?
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články