Akcie: Které tituly odolávají negativní náladě na české burze?

31. 1. 2010 – 17:11 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Akcie: Které tituly odolávají negativní náladě na české burze?
Akcie v uplynulém týdnu, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká burza pokračovala uplynulý týden v pozvolném poklesu. Na vině byla zejména nervozita na zahraničních akciových trzích, která obrátila růstový sentiment z počátku roku.


Zadlužené evropské ekonomiky

Akciové trhy nyní reagují spíše na negativní zprávy, kterým investoři přisuzují větší váhu než zprávám pozitivním. Důvodem je obava o chatrné zdraví světové ekonomiky, která se jen pomalu vzpamatovává z finanční krize. Evropské akcie reagují intenzivně na situaci kolem vládního dluhu Řecka, ke kterému se přidává Španělsko, Portugalsko, Itálie a Irsko. Obecně máji investoři strach o solventnost zmíněných zemí, což výrazně podkopává stabilitu společné evropské měny.

V USA probíhá ohlašování výsledků hospodaření jednotlivých společností, které ovlivňují jednotlivé sektory ekonomiky. Velmi očekávanou zprávou byla páteční informace o vývoji HDP v USA za 4Q roku 2009. Růst americké ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku o 5,7 % byl vyšší než se původně očekávalo a pozitivně tak překvapil kapitálové trhy. Mírným zklamáním byl však fakt, že růst ekonomiky byl tažen zejména tvorbou zásob jednotlivých podniků.

Akcie Nokia prudce vzrostly

Příjemným překvapením byly ohlášené výsledky společnosti Nokia, jejíž akcie se obchodují i v českých korunách na burze RM-SYSTÉM. Zejména díky vyšším maržím vzrostl čistý zisk společnosti ve čtvrtém čtvrtletí o 65 % na 948 mil. EUR při tržbách 12 mld. EUR. Výsledky tak výrazně překonaly očekávání analytiků.

Kurz akcie reagoval rychlým růstem z hodnot kolem 233 Kč na více než 262 Kč. Na konci týdne titul růst lehce korigoval a páteční obchodní den uzavřel na hodnotě 258,60 Kč.

Proč Microsoftu roste zisk?

Lepší než očekávané výsledky hospodaření oznámil rovněž Microsoft, který ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku vytvořil čistý zisk 6,66 mld. USD, což je v přepočtu 74 centů na akcii. Očekávání trhu bylo pouze na úrovni 59 centů na akcii. Tržby společnosti vzrostly ve 4Q na 19 mld. USD. Lepší výsledky způsobil velký úspěch nového operačního systému Windows 7.

Kurz akcie reagoval na výsledky pozitivně a vzrostl na burze RM-SYSTÉM až k 558 Kč, závěr týdne akcie ovšem růst korigovaly a Microsoft týden uzavřel na hodnotě 550 Kč.

Akciové propadáky týdne

Nejhůře se v týdnu vedlo finančnímu sektoru. Akcie Erste Bank oslabily o 5,34 % na 729 Kč, pojišťovací skupina VIG oslabila o téměř 6 % na 936,70 Kč, když varovala před horšími hospodářskými výsledky z minulého roku. Komerční banka v týdnu odevzdala 2,9 % a uzavřela na 3 849 Kč.

V poklesu pokračovaly i akcie Volkswagen, které ztratily 14,4 % a uzavřely na 1 690 Kč.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články