Akcie na české burze prudce posilují, Erste Bank od začátku roku přidává více než 86 %

8. 8. 2009 – 11:12 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Akcie na české burze prudce posilují, Erste Bank od začátku roku přidává více než 86 %
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

První srpnový týden na burze byl pro většinu akcionářů více než příjemný. Pokračující růstový trend podpořil i české akcie a posunul letošní kursová maxima opět o něco výše.


Makroekonomická data
Vedle dobrých firemních hospodářských výsledků pomohlo růstu několik pozitivních makroekonomických ukazatelů. Zejména se jednalo o zprávu týkající se červnového růstu německého exportu a dat z amerického trhu práce. Ekonomika Německa i USA vykazuje známky stabilizace a dodává investorům odvahu v dalších nákupech. Není ovšem zcela vyhráno a někteří ekonomové naopak varují před dalším dnem ekonomické recese.

Komerční banka
ohlásila výsledky hospodaření
V České republice nejvíce posilují tituly, které prezentovaly lepší než očekávané hospodářské výsledky. Mezi ně patří Komerční banka, které sice za 2Q klesl zisk o 14 procent na 2,9 mld. Kč, ale tento pokles byl nižší než očekávaní trhu, což mělo za následek poměrně razantní růst akcií. Pozitivně se vyvíjely zejména čisté příjmy z úroků, které dosáhly 5,57 mld. Kč. Příjmy z poplatků naopak poklesly na 1,93 mld. Kč. Přesto byl výsledek lepší než předpokládaný a v návaznosti na to posílily akcie Komerční banky o 19,3 procent.

Erste Bank od začátku roku přidala 86,8 %
Bráno podle růst kurzu je ovšem jedničkou českého akciového trhu jiný bankovní titul. A to rakouská Erste Bank, vlastník většinového podílu v České spořitelně.
Tento bankovní titul měl výrazné problémy v době nejsilnější finanční krize, což vyústilo až v půjčku od rakouské vlády. Po stabilizaci kapitálového trhu začaly akcie výrazně růst a od začátku roku Erste Bank přidala celých 86,7 procent zhodnocení. Kurz akcie se v týdnu vyšplhal až k 734 Kč, ale páteční vybírání zisků ho poslalo zpět k závěrečným 725 Kč.

Výsledky Deutsche Telekom zklamaly trh
Výsledky hospodaření v týdnu oznámil rovněž německý Deutsche Telekom, jehož akcie jsou obchodovány v českých korunách na burze RM-SYSTÉM. Vlastník českého i slovenského T Mobilu vykázal v 2Q růst čistého zisku o 32 procent na 521 mil. EUR, přesto byl výsledek za očekáváním analytiků a prvotní reakce trhu byla negativní. V týdenním srovnání si akcie Deutsche Telekom připisují zisk 2,2 procenta a uzavírají pátek na 227,90 Kč.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články