Akcie v minulém týdnu oslabil pokles ekonomiky

14. 2. 2010 – 18:48 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Akcie v minulém týdnu oslabil pokles ekonomiky
Akcie v minulém týdnu oslabil pokles ekonomiky, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Uplynulý týden pokračovaly burzy v propadu pod tíhou dalších negativních zpráv. Většina českých nejobchodovanějších akciových titulů oslabila.

Zadlužený jih Evropy trápí akciové trhy

Akcie v poslední době nervózně reagují na další negativní zprávy, které přicházejí zvláště z jihu Evropy. Zde tamní vlády bojují s dluhy, které jim zanechala dlouhodobá nezodpovědná vládní politika. Nyní se pojem Řecko objevuje v ekonomických článcích častěji než v katalozích cestovek při plné letní sezóně.

Bohužel tato země je podobně jako Island v roce minulém jenom špičkou ledovce, který je propírán medii, což jeho problémy ještě více prohlubuje. Řecko se stalo dalším symbolem ekonomické recese, podobně jako Dubaj v průběhu ledna. Je otázkou, která země bude hvězdou novinových titulků příště. V případě, že se bude jednat pouze o malé země, je pravděpodobné, že se o situace „nějak“ vyřeší a bohatší soused zakročí. Pravděpodobně taková operace bude ještě řešena pod taktovkou MMF, aby příliš nepobuřovala daňové poplatníky.

Co by se ale stalo, kdyby se do platební neschopnosti dostaly třeba USA, Velká Británie nebo Francie? Proto současná situace kolem Španělska vzbuzuje tolik dohadů, protože jeho ekonomika je již dost veliká na to, aby pořádně zamíchala kartami celosvětového hospodářství. Samotný španělský dluh není zase tak vysoký, problémem je obrovská rychlost jeho růstu, špatná ekonomická situace země a vysoká nezaměstnanost. Navíc se ve Španělsku i Řecku platí eurem, což znemožňuje vládám splatit dluh přes devalvaci kurzu národní měny. Ne vždy je společná měna výhodou.

 

Hrubý domácí produkt v popředí zájmu investorů

V uplynulém týdnu vyšlo najevo, že s ekonomickým oživením v Evropě to nebude tak žhav, jak analytici dříve předpokládali. Z dat týkajících se vývoje HDP plyne, že ekonomika EU v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostla o 0,1 %, což je o něco horší výsledek, než se očekávalo. Horší než předpokládaná data oznámilo rovněž Německo, na které je česká ekonomika poměrně úzce vázaná. V samotné ČR se hrubý domácí produkt opět propadl do záporných hodnot, když ve 4. čtvrtletí klesl o 0,6 %.

 

Jak si vedly české akcie?

Akcie na české burze reagovaly na zmíněné informace poklesem. Například ČEZ v týdnu ztratil další 3,4 % a týden uzavřel na 869 Kč. Ztrácel i finanční sektor v čele s Komerční bankou (- 3 %, kurz 3 639 Kč) a Erste Bank (- 1,2 %, 688 Kč). Nejhůře ze všech dopadly akcie Volkswagen, které oslabily o 7,8 % na 1 659 Kč.

Našly se ale i tituly, které dokázaly posílit. Nejlépe se v týdnu dařilo akciím Orco, které přidaly 10 % a týden uzavřely na 181 Kč.

Roman Jandík, RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články