Akcie v uplynulém týdnu ve znamení makrodat

5. 9. 2010 – 20:31 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Akcie v uplynulém týdnu ve znamení makrodat
Spekulace na růst ceny elektřiny zastavily propad akcií společnosti ČEZ, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Uplynulý týden domácí investoři očekávali hned několik důležitých zpráv z makroekonomické oblasti. Data následně míchala kartami většiny obchodovaných titulů.

Výsledkovou sezónu domácího trhu tento týden zakončily společnosti Orco Property Group, ECM a Unipetrol.

Obchodování na burze RM-SYSTÉM probíhalo v uplynulém týdnu opět za nižších objemů. Celkový zobchodovaný objem však přeci jen oproti minulému měsíci mírně narost. Průměrný denní objem v tomto týdnu dosáhl 27,26 milionů Kč. Nejnižší hodnota indexu RM činila 2.329,46 bodů, maximální hodnoty index dosáhnul v pátek, kdy vyrostl až na 2.417,50 bodů. Závěrečný kurz 35.týdne roku 2010 činil 2.395,52 bodů.

 

Telefónica O2 v očekávání blížícího se rozhodného dne


Největšího objemu jsme se v uplynulém týdnu dočkali u akcií společnosti Telefónica O2, pro kterou byl významný zejména z důvodu blížícího se rozhodného data pro dividendu. Ten vychází na 8.9.2010 a hrubá výše dividendy schválená valnou hromadou činí 40 Kč na akcii. Akcie společnosti O2 otevíraly týden na ceně 437 Kč, závěrečná hodnota dnešního dne činila 427,90 Kč a celkově titul prošel poklesem o 2,08%.

 

Spekulace na růst ceny elektřiny zastavily propad akcií společnosti ČEZ


Druhým nejvíce obchodovaným titulem se staly akcie společnosti ČEZ. U něj se spekuluje na růst v ceně elektřiny na energetických burzách. Důvodem by mělo být rozhodnutí státních orgánů o dotacích majitelům solárních elektráren, které se stát rozhodl podporovat v získávání ekologicky šetrného zdroje energie. Těmito spekulacemi se začali zabývat také analytici Goldman Sachs, kteří nadále doporučují titul k nákupu s kosmetickou úpravou cílové ceny na 1.270 Kč (původně 1.250 Kč). K úpravě cílové ceny sáhli také analytici Credit Suisse, kteří naopak cílovou cenu snížili na 860 Kč (původně 900 Kč). ČEZ zahajoval pondělní obchodování s kurzem 825 Kč, páteční závěrečná cena zastavila na hodnotě 828 Kč.

 

NWR ve víru nových doporučení


Z letargie se po hospodářských výsledcích nedokázala probrat další energetická společnost obchodovaná na našich trzích, těžební společnost NWR. Na tu se v průběhu týdne sneslo hned několik nových doporučení se změněnými cílovými cenami. Ihned v pondělí se k titulu vyjádřili analytici Unicredit, kteří mu změnili doporučení ze stupně „koupit“ na „držet“ a cílovou cenu upravili na 237 Kč (původně 265 Kč). Ve čtvrtek si NWR vzali na mušku také v Erste Bank a Cheuvreux. Erste upravila cílovou cenu na 253 Kč a ohodnotila ji stupněm „akumulovat“, Cheuvreux ponechala NWR na svém listu doporučených titulů, ale snížila jeho cílovou hodnotu na 286 Kč. Kurz akcií ze začátku týdne činil 219 Kč, páteční závěrečná hodnota pak 218 Kč.

 

Orco potěšilo svými hospodářskými výsledky a vyrostlo


Skokanem uplynulého týdne se stala společnost Orco Property Group. Ta reportovala v úterý po uzavření trhů své hospodářské výsledky, které v mnoha ohledech překvapily. Zejména díky přecenění dluhopisů vyrostl čistý zisk společnosti výrazně nad odhady analytiků. Investory potěšila také provozní úroveň, která rovněž vykázala známky mírného zlepšení. Nutno však podotknout, že se společnost nadále potýká s velkými dluhy. Pondělní otevírací kurz činil 138 Kč, v pátek titul uzavíral na 170,90 Kč a celkově tak titul za uplynulý obchodní týden přinesl zhodnocení 23,84 %.

 

-Martin Hloušek, RM-SYSTÉM

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články