Alkohol za volantem bude trestán mírněji, co se ještě změní?

24. 9. 2010 – 18:28 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Alkohol za volantem bude trestán mírněji, co se ještě změní?
Poslanci souhlasí se zákonem mírnícím tresty za řízení pod vlivem alkoholu, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Senátní návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích, který například počítá s tím, že po naměření hladiny alkoholu v krvi pod 0,3 promile bude řidiči udělena pokuta na místě a ne ve správním řízení, propustili poslanci v pátek do druhého čtení.

Novela také například mění bodový systém.

"Tématem tohoto zákona bylo zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Má mnoho částí, řeší například to, že je nutno používat reflexní vestu mimo zástavbu, omezuje jízdu kamionů na dvouproudových dálnicích v určeném čase a umožňuje policii v mimořádných případech zabrat automobil až na dobu 48 hodin," uvedl za předkladatele senátor Jiří Žák (ODS).

Norma však také mění systém trestů za řízení s nízkým množstvím alkoholu v krvi, což bylo mnohdy kritizováno. "Nejkontroverznější je otázka alkoholu, kdy bylo řečeno, že když řidič nadýchá do 0,3 promile, nebude to řešeno přes úřady ve správním řízení, ale policisté vyřeší celou situaci přímo na místě. To by mělo ulehčit administrativě," vysvětlil senátor.

 

TIP:  Bodový systém projde změnou, za alkohol o body přijít nemusíte

 

Po naměření hladiny alkoholu do 0,3 promile by řidič dostal na místě pouze pokutu bez ztráty tří bodů, šest bodů za vyšší množství alkoholu by zůstalo.

 

<%Anketa187%>

 

Nad propuštěním novely do druhého čtení panovala shoda napříč parlamentními stranami.

"Ta norma vznikala opravdu dlouho, podíleli se na ní i mnozí odborníci. V materiálu je řada věcí, které jsou pozitivní, a byla by proto velká škoda, když by se nedostal do druhého čtení," řekl například exministr dopravy a poslanec ODS Petr Bendl.

Pro podstoupení návrhu výborům jsou i sociální demokraté, podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce jde senátní návrh správnou cestou a filosofie, aby byly více trestány přestupky, které ohrožují život a zdraví, je správná.

 

TIP: Pojištění dopravních pokut - silničním pirátem za 1500 ročně

 

Zákonodárci však shodně poznamenávali, že o návrhu proběhne během dalšího projednávání ještě velká debata. Ne všechny návrhy totiž mají podporu všech poslanců. "Měli bychom se například podívat na to, zda by měli mít policisté přímo na silnici tak velkou pravomoc rozhodovat o výrazném rozptylu pokuty," míní Bendl.

Novela také například mění bodový systém, za drobné přestupky by již řidiči neměli přicházet o body, ale vyvázli by pouze s pokutou. Naopak u závažnějších přestupků by se bodový postih zvýšil.

"Netřeba například zaznamenávat body u drobných překročení rychlosti. Až při překročení o více než 5 km v obci by měl dostat řidič pokutu. Mimo obec by pak šlo o překročení o 10 km," uzavřel Žák.

Novela byla postoupena hospodářskému výboru a výboru pro sociální politiku.

 

-Filip Nachtmann, Mediafax/NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články