Američané koupili známky Budweiser Bier. Mají zálusk na Budvar

12. 1. 2012 – 8:07 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Američané koupili známky Budweiser Bier. Mají zálusk na Budvar
Označení Budweiser používá nejen měšťanský pivovar, ale ve světě ještě častěji Budvar Foto: Pivovar Samson/NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Americká pivovarnická skupina Anheuser-Busch koupila společnost Budějovický měšťanský pivovar. Dostala se tak k části jejích registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Bier, informují ve čtvrtečním vydání Hospodářské noviny.

Američané si tak zároveň otevírají cestu k případné privatizaci národního podniku Budějovický Budvar. Podle ředitele Budvaru Jiřího Bočka je z celé transakce patrné, že Anheuser-Busch nebude v Česku vařit pivo, ale jde mu především o kontrolu duševního vlastnictví.

Označení Budweiser používá nejen měšťanský pivovar, ale ve světě ještě častěji Budvar. Oba pivovary se se společností Anheuser-Busch - která je od roku 2008 součástí největší světové pivovarnické společnosti Inbev - o název Budweiser soudí již téměř 34 let, uvádí Hospodářské noviny.

Měšťanský pivovar Američané koupili od společnosti Harvestor. Ta předtím rozdělila měšťanský pivovar na dvě části. Na Pivovar Samson, na kterou přešel majetek, technologie i zaměstnanci, a kterou si ponechala. Ve zbytkové části společnosti, kterou následně koupil Anheuser-Busch, zůstaly ochranné známky a nevelké pozemky se zdrojem vody. Zatím není jasné, za jakých podmínek a zda vůbec bude moci nyní Pivovar Samson dál prodávat svá piva s označením Samson a zároveň Budweiser Bier, píší Hospodářské noviny.

"Také si chce vytvořit předpoklad pro zapojení do případné privatizace Budějovického Budvaru po jeho transformaci na akciovou společnost s cílem získat pro sebe celosvětovou exkluzivitu pro značku Budweiser," citovaly Bočka Hospodářské noviny.

Budějovický měšťanský pivovar, který patří v Česku k menším pivovarům, prodala Američanům společnost Harvestor. V ní je akcionářem František Savov, podnikatel spojovaný s kontroverzními obchody kolem někdejšího svazáckého majetku. Ovládá mimo jiné i knižní vydavatelství Mladá Fronta a média jako je E15, Sedmička a Strategie.

-Zdenek Michora | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články