Amnesty International připravila pro firmy etický kodex

15. 6. 2010 – 21:00 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Amnesty International připravila pro firmy etický kodex
Kodex dává návod, jak porušování lidských práv předcházet, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nezisková organizace Amnesty International (AI) vyzývá české firmy, aby se nezapojovaly do vykořisťovatelských praktik v chudých částech světa.

Organizace pro ně připravila etický kodex, v němž je vybízí, aby v honbě za ziskem nepřestaly mít na zřeteli dodržování lidských práv.

Amnesty International poukazuje na fakt, že české firmy přesouvají stále častěji svou výrobu do chudých zemí, aby snížily své náklady. V těchto zemích je ale zcela běžná dětská práce, nedostatečná mzda nebo práce v nebezpečném prostředí. Firmám by měl proto pomoci etický kodex, který organizace připravila.

Kodex dává návod, jak porušování lidských práv předcházet. "Tato pravidla se soustředí zejména na obchod se zeměmi, jejichž úřady tolerují pracovní podmínky porušující lidská práva. Kodex žádá, aby firmy, které přesunuly svou výrobu do rizikových regionů, transparentně zveřejnily seznam svých subdodavatelů. Ochrana práv zaměstnanců se musí stát součástí smluv s dodavateli a všemi dalšími partnery," míní ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.

"Firmy jsou často v nelehké situaci a postrádají informace o tom, jak rizikům předcházet. Ty, které podnikají zodpovědně, jsou v nevýhodě. Naše požadavky proto směřují na standardizaci a nastavení rovných podmínek podnikatelské soutěže," dodává ředitelka AI.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský se se zástupci neziskových organizací setkal před budovou ministerstva, kde neziskovky zahájily kampaň za odpovědnost firem za stav lidských práv a informoval je o aktivitách ministerstva v této oblasti.

"Ministerstvo se oblastí lidských práv nad rámec legislativy intenzivně zabývá prostřednictvím Národní politiky kvality, nad kterou dohlíží, a jeho zástupce předsedá Radě kvality ČR," uvedl Tošovský s tím, že Rada kvality od roku 2008 uděluje například Národní cenu České republiky za CSR, tedy společenskou odpovědnost firem. "Její vítěz zcela splňuje ta nejnáročnější kritéria Evropské ceny za CSR a naplňuje mezinárodní standardy pro měření a hodnocení CSR," připomněl. Doplnil, že zástupci jeho úřadu, Hospodářské komory nebo ministerstva životního prostředí se podíleli na přípravě mezinárodní normy ISO 26000 - Návod pro společenskou odpovědnost organizací. "Tato norma se vztahuje právě na oblast dodržování lidských práv, pracovních podmínek, životního prostředí či férových obchodních praktik. Její přijetí předpokládáme ještě letos," zdůraznil Tošovský.

Podnikatelé si mohou kodex projít na webových stránkách www.zakazdoucenu.cz, které byly spuštěny v rámci kampaně Byznys a lidská práva. AI prosazuje, aby kodex na svých stránkách zveřejnilo také ministerstvo průmyslu a obchodu. "Požadujeme, aby ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo etický kodex na svých webových stránkách a firmy jej zavedly do své každodenní praxe," sdělila Dáša van der Horst.

V oblasti porušování lidských práv, jsou podle OSN nejvíce ohroženy země v Asii a Tichomoří, Africe a Latinské Americe. Problematická je zejména výroba maloobchodního a spotřebního zboží (21 %) a chemický a farmaceutický průmysl (12 %). Vůbec nejproblematičtější je těžební průmysl, v němž se podle OSN děje celých 28 % zdokumentovaných případů bezpráví, poukazuje Amnesty International.

"Celý svět sleduje šířící se ropnou skvrnu v Mexickém zálivu, devastace způsobená těžbou ropy a jiných surovin však sužuje lidi v dalších koutech světa. Podle zveřejněných informací unikne například v Nigérii každoročně více ropy, než kolik zatím vyteklo u amerického pobřeží," upozornila Dáša van der Horst.

Zahájení kampaně, kterou připravily ve spolupráci Amnesty International, Ekologický právní servis a Společnost pro Fair Trade, se v úterý osobně zúčastnil ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

-Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články