Analytici: Česká ekonomika letos poroste 2,4procentním tempem

4. 4. 2011 – 13:10 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Analytici: Česká ekonomika letos poroste 2,4procentním tempem
Zatímco v roce 2009 zaznamenal HDP čtyřprocentní pokles, loni rostl 2,3procentním tempem, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) v Česku letos poroste 2,4procentním tempem, které se v roce 2012 zvýší na 3,3 procenta. Vyplývá to z nejnovější prognózy společnosti Ernst & Young.

"Přestože máme úzké ekonomické vazby s Německem a dalšími klíčovými členskými zeměmi eurozóny, jejichž výsledky by v letošním roce měly být výrazně lepší než v eurozóně jako celku, náš odhad je, že HDP v Česku letos poroste pouze 2,4procentním tempem, které se v roce 2012 zvýší na 3,3 procenta. Spotřeba by měla nadále posilovat, nárůst spotřeby domácností odhadujeme pro příští rok na 3,5 procenta, zvyšovat by se měly rovněž investice, i když pomaleji než letos," uvedl partner podnikového poradenství a řízení rizik Ernst & Young Jan Fanta.

Zatímco v roce 2009 zaznamenal HDP čtyřprocentní pokles, loni rostl 2,3procentním tempem, a to hlavně díky dobrým výsledkům německé ekonomiky, kam jde zhruba třetina českého vývozu. Také v posledních měsících loňského roku se ekonomika ČR zotavovala, ale pomaleji, než se předpokládalo.

Přes určité výkyvy se průmyslová výroba ČR v posledním loňském čtvrtletí zvýšila oproti čtvrtletí předchozímu o 1,7 % a tento pozitivní trend by měl podle prognózy Ernst & Young pokračovat i v prvních měsících letošního roku.

"Také export vykazuje dobré výsledky, makroekonomické ukazatele jsou povzbudivé a míra využití volných průmyslových kapacit se zvyšuje. V souvislosti s tím očekáváme postupný nárůst investic, které se v posledních dvou letech propadly. Letos by měly naopak vzrůst o pět procent. Rovněž spotřeba by se měla postupně zvyšovat - pro letošní rok odhadujeme její růst na 1,7 %, což by byl lepší výsledek než loňských 0,9 procenta. Pozitivně ji ovlivní nepochybně i signály o klesající míře nezaměstnanosti," dodal Fanta.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články