Analytici: Další zatížení firem o nové daně a povinnosti je špatný nápad

8. 3. 2010 – 15:39 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Analytici: Další zatížení firem o nové daně a povinnosti je špatný nápad
Parobek chce peníze od firem na podporu sportu, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zatížit firmy o další nové daně nebo povinnosti je prý špatný nápad. Vyplývá to z pondělní ankety agentury Mediafax mezi analytiky v reakci na prohlášení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka o tom, že by velké společnosti měly odvádět část ze svého daňového základu na veřejně prospěšné účely.

„Jakékoliv zvyšování daně z příjmu právnických osob je špatný nápad,“ řekl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. Podle Sobíška by v situaci, kdy s kapitálem je možné jakkoliv manipulovat a celosvětově ho přesouvat, nemělo zavedení žádné povinnosti v podobě odvodu velkých firem na dobročinné účely žádný vliv na výši takto získaných finančních prostředků.

 

<%Anketa45%>

 

„I když by to byl negativní dopad pro společnosti, nebyl by ale nijak výrazný,“ řekl David Navrátil, hlavní ekonom a ředitel Ekonomických a strategických analýz České spořitelny. Navrátil si myslí, že by firmám více prospělo snížení daní a zjednodušení účetnictví. „Je to populistický krok jak donutit velké a bohaté společnosti, aby přispěly částí svých peněz na dobročinné účely,“ dodal Navrátil.

„Už nyní podporujeme sport, kulturu a sociální oblasti desítkami milionů ročně,“ řekla Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny (ČS). Podle ní ČS udržuje s příjemci peněz dlouhodobé vztahy a žádný z podporovaných projektů není na bance 100procentně závislý. „Žádný projekt jsme nemuseli kvůli krizi odstřihnout,“ dodala mluvčí.

Podle Havligerové bude pro podporu sportu a kultury klíčová průhlednost při rozdělování finančních prostředků.

Ani ČSOB, které by se případná daň týkala, ji neodmítá. „Pokud se změní zákonné podmínky a zákon nám uloží novou povinnost, budeme se jí řídit,“ řekla Irena Zatloukalová, specialistka externí komunikace ČSOB. Banka se podle Zatloukalové věnuje ve svých sponzorovaných aktivitách zejména kultuře. „Hlavně oblasti vzdělávání i co se finančního vzdělávání týká, podporujeme naše zaměstnance v dobrovolnických aktivitách a máme speciální program na podporu regionů,“ dodala Zatloukalová.

Paroubek v neděli v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce prohlásil, že by chtěl zavést pro velké společnosti povinnost odevzdávat jedno procento z daňového základu na veřejně prospěšnou činnost. Tato povinnost by se týkala například společností ČEZ, bank ČSOB, KB , Česká spořitelna, společností Telefonica, RWE. nebo Tesco.

(Mediafax)

Kam dál?

- Paroubek chce, aby velké firmy povinně financovaly sport

- Politici můžou za 83 procent dluhu ČR, škodí víc než světová krize

- Platy státních zaměstnanců: Mnozí vydělávají více než prezident

- Snižování zadlužení: Připravme se na 6 hubených let

- Jiří Paroubek: Šetřme na státu, ne na lidech

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články