Analytici: O oživení české ekonomiky hovoří i nečekaný pokles nezaměstnanosti

8. 4. 2011 – 15:34 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Analytici: O oživení české ekonomiky hovoří i nečekaný pokles nezaměstnanosti
Rozhodne především zahraniční poptávka, která nyní určuje směr českého hospodářství, protože ta domácí zůstává ještě utlumená, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Za nečekaným poklesem březnové míry nezaměstnanosti z únorových 9,6 na 9,2 procenta nestály pouze tradiční sezonní faktory, zřejmě se začíná projevovat oživení ekonomiky. Shodují se na tom oslovení analytici.

Nezaměstnanost je už o půl procentního bodu nižší než loni v březnu. Mírně se zvýšila i nabídka volných pracovních míst. Na úřady práce přišlo méně lidí než loni a ještě více jich bylo vyřazeno z evidence,“ uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB. Důvodů k rychlému poklesu nezaměstnanosti podle něj můžeme najít hned několik. „Především je to zpřísnění podmínek pro nezaměstnané, start sezonních prací a nyní už i konečně ochota firem nabírat nové zaměstnance. Část průmyslu jede na plné obrátky a nedostává se jim pracovních sil. V průmyslu tak začíná růst zaměstnanost a postupně se dá očekávat, že by podobnou změnu mohla pocítit i další odvětví české ekonomiky,“ míní analytik.

Česká ekonomika je na tom o poznání lépe než loni hodnotí firmy

 

Podle jeho názoru rozhodne především zahraniční poptávka, která nyní určuje směr českého hospodářství, protože ta domácí zůstává ještě utlumená. „I v dalších měsících můžeme očekávat pokles nezaměstnanosti až k osmi procentům. Bude to však především díky sezonním pracím. V závěru roku se nezaměstnanost dostane opět do blízkosti devíti procent, nicméně bude to pořád podstatné zlepšení oproti situaci v roce 2010,“ dodal Dufek.

„Po přelomu roku, kdy pohled na trh práce nebyl příliš růžový, přichází rychlé zlepšení. V březnu obvykle pomáhají snižovat nezaměstnanost sezonní vlivy. Sektory jako stavebnictví, zemědělství či některé služby začínají nabírat zaměstnance, což vylepšuje statistiky,“ upozornil Tomáš Vlk, analytik společnosti Patria Finance. Podle něj ovšem data ukazují, že zlepšení na trhu práce nebylo jen sezonní záležitostí. „Počet nezaměstnaných se snížil zhruba o 20 tisíc a míra nezaměstnanosti klesla na 9,2 procenta z 9,6 procenta v únoru. Oproti odhadům je číslo lepší,“ připomněl analytik. Tržní konsenzus agentury Reuters počítal s poklesem na 9,4 procenta.

Podle Vlka se dá předpokládat, že se situace zlepší hlavně v exportně orientovaných odvětvích, kterým se díky silné zahraniční poptávce daří. „Tento vývoj naznačuje, že by se rostoucí ekonomická aktivita mohla více promítat do zlepšení trhu práce. Díky tomu předpokládáme, že se míra nezaměstnanosti na konci roku bude pohybovat kolem 8,5 procenta,“ doplnil Vlk.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance, považuje aktuální údaj ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) za „skvělý výsledek“. „Jinými slovy, situace na trhu není růžová, ale práce se přece jen hledá o trochu lépe než před rokem. Dnešní výsledek je tedy milým překvapením, které by si optimista mohl vykládat jako základ oživení domácí poptávky a tedy argument ke zvýšení úrokových sazeb. Stagnace míry nezaměstnanosti na únorových úrovních by byla pochopitelnější, a proto jsou finanční trhy zaskočené. Jako jediné pádné vysvětlení poklesu míry nezaměstnanosti tedy zůstává oživení ekonomiky,“ míní ekonom. V dubnu se podle něj míra nezaměstnanosti i vzhledem k velmi dobrému počasí určitě sníží pod devět procent.

„Nicméně efekt lepšího počasí i rostoucího průmyslu se brzo vyčerpá. Výhled světové ekonomiky není tak dobrý, aby to zaměstnavatelé s náborem pracovních sil přeháněli. Chybí jim optimismus. Všichni se za současné nejistoty raději pokusí dočasně přetížit stávající kapacity,“ varuje Pikora. Za rok 2011 očekává míru nezaměstnanosti kolem 8,7 procenta.

-Tomáš Cížek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články