Ani krize nezabránila hladu po elektřině Severočeský region obsadil první místo ve spotřebě elektřiny

8. 2. 2009 – 14:53 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ani krize nezabránila hladu po elektřině Severočeský region obsadil první místo ve spotřebě elektřiny
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

I přes hospodářskou krizi nastupující v posledních měsících roku 2008 spotřeba elektřiny na severu Čech stoupala. Dle statistiky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) došlo v severních Čechách (Ústecký a Liberecký kraj) oproti roku 2007 k navýšení v průměru o 3,5 %, což vyneslo severočeský region na první místo. Meziroční nárůst spotřeby elektřiny v České republice vzrostl o 1,2 %.

Druhé místo obsadilo Hlavní město Praha navýšením o 3%, následují Středočeši růstem o 1,8 %

- Spotřeba elektřiny loni stoupla o 1,2 pct
- Elektřina i teplo podraží, plynu by se mohlo zdražování vyhnout
- Jak ušetřit za elektřinu

V Ústeckém kraji se meziročně spotřebovalo o 407,5 gigawatthodin elekřiny více, tedy o 5,6%, což je nevíce ze všech krajů v republice. Celkem jsme zde v roce 2008 upotřebili 7621,1 gigawatthodin elektřiny. Největší zásluhu na zvýšení spotřeby měl sektor energetiky, kde činil nárůst 12% a oblast stavebnictví o 10%, což dokazuje mohutný stavební boom, který v regionu stále panuje. Růst nastal také v odvětví průmyslu o 1% a ve službách o 3%. Naopak pokles zaznamenal sektor dopravy o 2% a zemědělství o 12%. Ani úsporné kampaně (naše i cizí) nezabránily „prosvítit\" domácnostem v Ústeckém kraji meziročně o 5% více elektřiny. K největšímu odběru došlo v měsících leden a prosinec, kdy domácnosti spotřebovaly dohromady 246,2 gigawatthodin elektřiny, tedy čtvrtinu jejich celoroční spotřeby (993 gigawatthodin elektřiny).

Oproti tomu v Libereckém kraji došlo meziročně k poklesu o 64,7 gigawatthodin elektřiny o 2,5%. K největšímu propadu došlo v sektoru průmyslu o 10%, což je odrazem krize, kdy velké podniky zastavovaly či omezovaly výrobu (např. Novoborský Crystalex). Pokles o 5% nastal také v oblasti zemědělství. Ve všech dalších sektorech došlo již k nárůstu - oblast energetiky o 5%, doprava o 5%, stavebnictví o 3%, nejvíce však ve službách o 10%. Také domácnosti spotřebovali o 2% více elektřiny než v roce 2007. Příčinou je pravděpodobně změna spotřebitelských návyků. Stále častěji dochází v domácnostech k vyššímu zapojení elektrických spotřebičů.

Severní Čechy patří dle statistik ERÚ každoročně mezi největší „žrouty\" elektřiny. V souvislosti se zvýšenou spotřebou a s rozvojem průmyslových zón je nutné zajistit dostatek výrobních zdrojů, které povedou nejen k zajištění energetické soběstačnosti České republiky, ale také ke snižování emisí oxidů dusíku, oxidů síry a oxidu uhličitého. K tomu poslouží komplexní obnova uhelných elektráren, kterou Skupina ČEZ v severních Čechách odstartovala v roce 2007. Celková investice přesáhne 100 miliard korun.

To zda spotřeba elektřiny v severočeském regionu i nadále poroste, ukážou až trendy následujících měsíců.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články