Apple má problém, pomocí iPhonů a iPadů sleduje jejich majitele

21. 4. 2011 – 22:20 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Apple má problém, pomocí iPhonů a iPadů sleduje jejich majitele
Shromažďování podobných údajů je sice nevyhnutelné pro mobilní operátory, přístup k nim je však za normálních okolností podmíněn soudním povolením, Foto: Apple | zdroj: NašePeníze.cz

Mobilní telefony iPhone a tablety iPad s GSM modulem od firmy Apple sledují pohyb svých vlastníků a bez jejich vědomí nashromážděné údaje ukládají do skrytého souboru v počítači.

Sledování uživatelů zmíněných přístrojů odhalila aplikace iPhone Tracker, kterou vyvinula dvojice výzkumníků z univerzity v britském Exeteru. Vše začalo loni v červnu, když Apple vydal iOS 4.0, poslední verzi svého mobilního operačního systému. Data jsou shromažďována v různých časových intervalech.

Vývojáři Alasdair Allan a Pete Warden umístili aplikaci na web petewarden.github.com/iPhoneTracker/, aby si každý mohl ověřit, že nejde o žádný žert. Data se podle nich ukládají do souboru v iPhonu nebo iPadu a zálohují se také v počítači, v němž se tato zařízení synchronizují. Konkrétně jde o soubor consolidated.db.

Podle výzkumníků neexistuje žádný důkaz, že se data při sběru přenášejí na servery společnosti Apple.

TIP:  iPhone koupíte i za tisícovku a s více funkcemi

Shromažďování podobných údajů je sice nevyhnutelné pro mobilní operátory, přístup k nim je však za normálních okolností podmíněn soudním povolením. "V tomto případě jsou ale údaje k dispozici každému, kdo se dostane k vašemu telefonu či počítači. Zaznamenáváním polohy bez vašeho svolení umožňuje Apple každému - od žárlivého partnera po soukromého detektiva - získat podrobné informace o vašem pohybu," vysvětlují Allan s Wardenem.

Všechny informace najdete v článku "iPhone tajně sleduje polohu svého majitele" na Techzon.cz

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články