Asie bere krizi jako výzvu, Evropa se jí bojí, Češi mírně optimističtí

4. 6. 2009 – 10:01 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Asie bere krizi jako výzvu, Evropa se jí bojí, Češi mírně optimističtí
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle nejnovější studie celosvětové sítě členských společností KPMG Never catch a falling knife vnímají firmy z Asie ekonomickou recesi jako velkou příležitost provést velké změny v oblasti řízení. Evropské společnosti naproti tomu stále nejsou rozhodnuty jak na současnou recesi reagovat.


Téměř 90 procent společností v Japonsku a 84 procent společností v Singapuru plánuje v příští dekádě radikálně změnit své obchodní modely. V Indii to je 72 a v Číně 66 procent. V České republice a Nizozemsku to je pouhých 20 procent. Podobně nízké hodnoty vykazují i další evropské státy - Belgie (25 procent), Maďarsko (30 procent) či Velká Británie (42 procent). Nejvyšší procento zaznamenala studie mezi irskými respondenty, kde jich zásadní změny očekává 63 procent.

- Žádný ekonom nemá zázračný lék na ekonomickou krizi
- PPF Partner chce využít krizi k výhodnému nákupu firem
- Práce: Zaměstnancům skončily zlaté časy
- Podvody a úplatky jsou ve firmách v době krize více tolerovány
- Práce: krize nekrize, odborníci chybí stále v mnoha oborech
- J. Fischer: krize na malé a střední firmy dopadá daleko tvrději než na ty velké

V Evropě je vysoké procento respondentů, podle nichž je současná ekonomická krize specifická a s podobnou situací nemají žádnou zkušenost. V celosvětovém měřítku má podobný názor jen 15 procent dotazovaných. Ale například v Německu, Itálii nebo Maďarsku je toto procento mnohem vyšší, kolem 40 procent. Tyto výsledky ukazují, že v Evropě mají společnosti potíže s tím, aby našly strategii, která by jim napomohla vyrovnat se s aktuálním hospodářským poklesem.

Řada evropských společností se spoléhá na vládní aktivity a připravované protikrizové balíčky a také lepší regulaci ve finančním sektoru. Téměř třetina respondentů (28 procent ve španělsku, 24 procent v Nizozemsku a 20 procent v Polsku) je přesvědčena, že právě toto je krok dopředu.

Naproti tomu v Japonsku tento názor nevyjádřil nikdo z dotazovaných. V Singapuru to bylo pouhých osm procent. V těchto zemích respondenti upřednostňovali snížení výdajů, v Japonsku se navíc zaměřovali na zlepšení řízení rizik a plánování.

Část respondentů z Indie, Číny nebo Singapuru nevnímá současné ekonomické problémy jako něco nového, ale spíše jako součást pravidelného procesu obnovy, který je pro dlouhodobý ekonomický rozvoj nezbytný.

V jedné oblasti se však respondenti shodli - kdy se začne světová ekonomika opět zotavovat. Více než polovina z nich je přesvědčena, že oživení nastane již v roce 2010, 22 procent odkazuje spíše k roku 2011 a sedm procent pak k roku 2012. Pouze jedno procento dotazovaných sdílí pesimistický názor, že situace celosvětové ekonomiky zůstane ještě v roce 2014 stejná.

Česká republika

Pouze 45 procent dotazovaných společností z České republiky se chystá během následujícího roku provést změny ve svých strategiích, což ukazuje na určitou míru důvěry v budoucí vývoj. Nutí je k tomu zejména měnící se nákupní návyky spotřebitelů a tlak na cashflow. V dlouhodobější perspektivě pouhých 20 procent společností plánuje v následující dekádě uskutečnit strategické změny, aby zlepšily svoji pozici na trhu.

Pro české společnosti, které se rozhodly uskutečnit změny, je v současnosti největší překážkou cena. Tu se chystá změnit celých 100 procent respondentů. 75 procent firem pak jako důvod pro změnu uvedlo měnící se situaci na stávajících exportních trzích.

České společnosti chtějí především změnit své výdaje a efektivitu - 85 procent dotazovaných se chce zaměřit na optimalizaci obchodních procesů, stejné procento pak na snížení výdajů na nákup. 10 procent respondentů plánuje zredukovat majetkové portfolio a outsourcing.

Řada zemí v celosvětovém průzkumu zdůraznila, že vyšší finanční regulace je důležitá. \"Překvapilo nás, že pouze pět procent českých společností se domnívá, že hlavní poučení, které nám krize dala, je nutnost lepšího regulatorního prostředí,\" říká Jan Žůrek, ze společnosti KPMG Česká republika zodpovědný za daňové poradenství, a dodává: \"Je to dáno pravděpodobně tím, že v České republice nedošlo k selhání finančních institucí jako v USA.\"

Pro 30 procent českých společností představuje současná ekonomická krize nebývalou situaci, na níž nelze aplikovat žádné poznatky získané z předchozích období. Pouze 15 procent společností je přesvědčeno, že by zotavení současné ekonomiky napomohlo snížení daní, 35 procent dotazovaných by upřednostnilo více vládní podpory, zejména ve formě investic do infrastruktury.

Mírný optimismus českých společností se odráží ve zjištění, že 65 procent respondentů z České republiky plánuje v nejbližších 18 měsících nové investice do svých podniků. Finance na tyto aktivity chtějí získat převážně prostřednictvím bankovních půjček a našetřených zisků.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články