Autem do Chorvatska na dovolenou: Kudy, kam a za kolik

16. 6. 2013 – 18:06 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Autem do Chorvatska na dovolenou: Kudy, kam a za kolik
Nejrychlejší možností, jak se dostat do Chorvatska, je samozřejmě letadlo. Navíc vznikl nový spoj Praha - Dubrovník. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Chorvatsko je oblíbenou destinací českých turistů a už za chvíli jich tam budou proudit stovky. Přinášíme vám rady na cestu!

Chorvatsko od 1. července vstoupí do Evropské unie a přinese to s sebou několik změn. Především zmizí celní kontroly a nahradí je pouze hraniční. K moři tak můžete vyrazit pouze s občankou, a pozor - děti pod 15 let musí mít cestovní pas.

TIP: Ceny v Chorvatsku 2013 - základní potraviny a služby po změně daní

Vzít si s sebou můžete také cokoliv, pokud nebudete obchodovat s jídlem. Zboží však nesmí přesáhnout částku 300 eur (7798 Kč) pokud jedete autem, letecky a lodí až 430 eur (11 106 Kč).

Dobrá zpráva také je, že ceny potravin by se neměly zdražit. "Ceny potravin zůstanou v podstatě stejné. Dnes když je Chorvatsko plné super a hypermarketů, ceny jsou na stejné úrovni jako u nás. Je jasné, že ty jejich speciality jsou vždycky dražší. Je zajímavé, že víno bude v obchodech levnější, protože se musí přizpůsobit cenové relaci Evropské unie," řekl pro Český rozhlas Jaroslav Medek z cestovní kanceláře Mediterán Travel.

Více: Za měsíc vstoupí Chorvatsko do EU. Co se pro nás změní?

Jak do Chorvatska, kudy autem a za kolik

Většina Čechů do Chorvatska jezdí autem. A teď dávejte pozor - dopravní předpisy se na začátku roku zpřísnily a kvůli nebezpečné jízdě byste místo na pláži mohli skončit na tři roky ve vězení. Tvrdší tresty se týkají především překročení rychlosti v obci, předjíždění na nepřehledném místě nebo jízdy pod vlivem alkoholu či psychotropních látek.

Stejně jako u nás nesmíte v Chorvatsku při jízdě používat mobilní telefon a musíte být připoutáni. Denní svícení je tu však povinné jen během zimního období. Nezapomeňte, že povinnou výbavou je v Chorvatsku i tažné lano.

Povolená rychlost v obci je 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na rychlostních silnicích 110 km/h, na dálnicích 130 km/h, motorová vozidla s přívěsem bez brzdy 80 km/h.

I pokud nebudete platit pokutu, cesta vás vyjde dráž. Změnil se kurz eura a stoupla i chorvatská kuna. Z kurzu z roku 2012 3,28 korun za kunu stoupla na 3,40 korun. Mýtné vás proto vyjde o něco dráž. Rakušané navíc zdražili i dálniční známky. Takže zatímco loni jste za desetidenní dálniční známku zaplatili 196 korun, letos je to už 214 korun.

20 věcí, které byste měli vědět před cestou do Chorvatska

Nejoblíbenější trasa do Chorvatska je přes Brno, Mikulov, Vídeň, přes Graz a Maribor na Záhřeb a po dálnici do Splitu. Tato trasa je přitom dlouhá kolem 1 100 kilometrů a dá se ujet přibližně za jedenáct hodin.

Druhá nejčastější trasa vede přes České Budějovice, Linec a Graz, kde se při cestě do Splitu napojuje na dálnici z Vídně. Trasa do Dalmácie měří z Prahy přibližně 1000 kilometrů a trvá zhruba jedenáct hodin.

Překvapivou variantou je cesta přes Mnichov, po níž se dá relativně rychle dojet na Istrii. Nevýhodou však zůstává, že cesta je finančně náročnější kvůli poplatkům.

Nejrychlejší možností, jak se dostat do Chorvatska, je samozřejmě letadlo. Navíc vznikl nový spoj Praha - Dubrovník. Tato část Chorvatka byla od roku 2009 vzdušnou cestou přímo z Česka nepřístupná, protože zkrachovala společnost Sky Europe. Nyní lety obnoví SmartWings, a kromě Splitu se tak Čechům otevře cesta na samotný jih země. Letadla budou z Prahy.

Nejlevnější ubytování v Chorvatsku;

Po únavné cestě si potřebujete odpočinout. Podívejte se na seznam: 50 nejlevnějších hotelů v Chorvatsku hned u moře.

Chystáte se do Chorvatska? Víme, kdy rozhodně nejezdit!

Každoročně se do Chorvatska vypraví zhruba 800 tisíc Čechů a také letos se očekává kvůli dlouhé a studené zimě velký nápor na pláže u Jaderského moře. Kdy vyrazit, jakou trasu zvolit a s jakými komplikacemi počítat?

Datum cesty

Pokud vás nevážou prázdniny dětí, tak se pokuste vyrazit už v červnu. Lidé, kteří se vydají na cestu v červenci, musejí počítat s tím, že silnice budou plné. Velmi náročná a komplikovaná bude cesta ve dnech 28. až 30. června. Prázdniny už budou mít některé spolkové země v Německu a letošní nápor turistů zvýší také fakt, že Chorvatsko vstoupí do Evropské unie už 1. července.


Ovšem skutečný nával se dá očekávat v samotném závěru července, protože 25. července opustí školní lavice děti v Bádensku -Württembersku a týden na to v nejlidnatější německé zemi – Bavorsku. Poslední víkend v červenci by si Češi jako datum cesty na jih měli rozhodně škrtnout. Ostatně i proto, že prázdniny vypuknou v tu chvíli i v samotném Rakousku.

Nejnáročnější dny na silnicích a dálnicích ve směru na Chorvatsko budou 28. až 30. června a 26. až 28. července.

Jakou trasu zvolit

Dalším faktem, který může lidem znepříjemnit cestu, jsou opravy silnic. O české dálnici D1 je zbytečné mluvit, její opravy vás zastihnou po celé léto. V Rakousku na trase Vídeň – Graz se provádějí opravy do 17. června a v druhém úseku do 8. července. Opravované úseky lze objet silnicemi na město Mureck.

Do Chorvatska vedou dvě trasy. Jedna je mimo dálnice v Chorvatsku, tedy přes Plitvice a Ptuj a je dlouhá 998 kilometrů. Trasa se vyplatí jen tomu, kdo jede v noci. Přesto bude cesta trvat o tři až čtyři hodiny déle než po chorvatské dálnici.

Jízda po dálnicích na trase Praha, Graz, Maribor dále na Zagreb a Split je dlouhá asi 1050 kilometrů. Když pojedete bez dlouhých zastávek, můžete to zvládnout za 11 hodin. Pokud se rozhodnete objet slovinskou dálnici a ušetřit 430 korun, počítejte s tím, že najedete asi o 30 km více a ztratíte zhruba 35 minut.

Druhou možností je jízda přes Maďarsko, kdy z Vídně zamíříte na Köszeg a pak Szombathély a dále na Zagreb. Cesta měří asi 1100 km a je proti klasické trase o hodinu delší. Žádné výraznější úspory nečekejte.

Nezapomeňte na dálniční známku

Rakouská desetidenní dálniční známka se dá v Praze koupit za 233 korun (v sídle ÚAMK v Praze nepřetržitě). Na české straně před hranicemi vyjde až o 50 korun dráž.

Pokud nemáte důvod šetřit, je dobré využít slovinskou dálnici. Ta je poměrně prázdná a jízda po ní rychlá. Cena známky činí 430 korun.

Pokud jde o dálniční poplatky, za úsek Zagreb – Split zaplatíte 229 kun. Proti loňsku se zdražily zhruba o čtyři procenta. Na této trase se platí na dvou místech.

Kde natankovat

Benzin super 95 (verze Class) vyjde na 35 Kč/ l, diesel (u téže nejrozšířenější chorvatské společnosti INA) pak na 32 korun. Protože musíte stejně v Chorvatsku tankovat (pro cestování po pobřeží a na cestu zpět), není o čem přemýšlet. Hledat levnější varianty u čerpacích stanic konkurenčního Petrolu nebo ÖMW se nevyplatí, vzhledem ke konkurenci se liší minimálně.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články