Auto na CNG je nový hit, nárůst prodejů je 100 pct

7. 10. 2009 – 1:59 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Auto na CNG je nový hit, nárůst prodejů je 100 pct
Samoobslužná čerpací stanice CNG, Foto: ČSOB | zdroj: NašePeníze.cz

Svaz dovozců automobilů dnes na tiskové konferenci uvedl, že prodej nových osobních a lehkých užitkových aut do září klesl o 13,8 procenta. Naproti tomu meziročně oproti stejnému období roku 2008 (leden až srpen) stoupl počet v ČR registrovaných CNG vozů (osobních a lehkých užitkových aut) o 100 procent.


„Do roku 2020 by mělo jezdit v Česku až 450 tisíc vozů na CNG a mělo by vzniknout až 350 plnicích stanic,“  říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie. Celkový prodej zemního plynu jako pohonné hmoty stoupl loni na 6,758 mil. m3.

- Evropská komise povolila státní podporu plnicích stanic CNG
- Auto na CNG je ekologické a stále nejůspornější
- CNG: RWE hlásí zvýšený zájem o stlačený zemní plyn
- Škoda Octavia na LPG jde do prodeje

CNG je ekologickou alternativou klasických pohonných hmot, tedy benzínu a nafty. Síť plnicích stanic CNG se díky vzrůstajícím prodejům rozšiřuje. V České republice jich nyní funguje dvacet.

V rámci velkého ekologického projektu začala ve středu 13. května 2009 fungovat největší plnící stanice stlačeného plynu (CNG). Výdej „zeleného“ zemního plynu budou navíc poprvé zajišťovat samoobslužné tankovací automaty.

Výhodou CNG jsou minimální dopady na životní prostředí. Spalováním zemního plynu se do ovzduší uvolňuje jen malé množství škodlivin. Pro motoristy tedy stlačený zemní plyn nabízí ekologičtější, ale také levnější alternativu k použití klasických pohonných hmot.

Také největší český producent aut Škoda Auto uvedla na trh nejoblíbenější model značky Škoda Octavia ve verzi s pohonem na LPG.


Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články