Autobazary: Lidé kupují nejčastěji sedm let stará auta, vede Škoda Octavia

4. 10. 2009 – 20:16 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Autobazary: Lidé kupují nejčastěji sedm let stará auta, vede Škoda Octavia
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Muž, 35 let, s bydlištěm ve středních Čechách. Vybere si 7 let staré auto nižší nebo střední třídy, vezme si úvěr ve výši 126 tisíc korun a splácí ho 51 měsíců. Takový je profil běžného zákazníka autobazaru, který si vůz na splátky pořizuje. Ukazují to statistiky jedné z úvěrových společností. I nadále je koupě auta výsadou mužů – tvoří 75 % zákazníků.


„Když se lidé rozhodují, které auto si koupí, pořád je nejdůležitější cena. Nákupem ojetého vozu na úvěr si tak často plní sen o vysněné značce, nový by si z finančních důvodů dovolit nemohli. I z našich  statistik je zřejmé, že si zákazníci nejčastěji pořizují praktické auto, které využijí na delších cestách i v městském provozu. Rozhodují se i podle toho, jestli má značka v ČR dostatečnou síť pozáručních servisů, kde v případě poruchy jednoduše auto nechají opravit,“ vypočítává Luboš Ondrůj, ředitel sekce Auto společnosti Home Credit a. s.

- Škoda Octavia na LPG jde do prodeje
- Leasing v autobazarech - Katastrofa!
- Jak bezpečně koupit auto v autobazaru?

K nejoblíbenějším značkám patří Škoda (21 %), Ford (11 %), Volkswagen (9 %), následuje Renault a Peugeot. U žen pak vedou Škodovky následované Renaulty a Fordy. V regionálním rozdělení si auto na úvěr od Home Creditu kupují lidé nejvíce v Praze a okolí (41 %), s velkým odstupem následuje Brněnsko (10 %) a Plzeň se 7 %. Výše jednoho auto úvěru je průměrně 126 tisíc korun a zákazník ho průměrně splácí 4 roky a 3 měsíce.

Typickým zákazníkem autobazaru zůstává muž. Čtvrtinový podíl žen, které si v bazaru auto na úvěr kupují, ale není nezanedbatelný. „Mezi ženami a muži jako zákazníky už nevidíme zásadní rozdíl. Snad jen v tom, že ženy jsou praktičtější, více hledí na bezpečnost a provozní náklady, kdežto muži někdy nechají průchod emocím a vybírají podle značky a výkonu,“ vysvětluje Milan Smutný, tiskový mluvčí společnosti AAA Auto.

Škoda Octavia je vůz, který si lidé z bazaru odvážejí nejčastěji. Je jich 11 % ze všech prodaných aut financovaných úvěrem uvedené společnosti. Nejdražším autem, které zákazník prostřednictvím úvěru financoval, bylo prozatím BMW řady 6 za 1,95 milionu korun. Radost si jím udělal 28letý muž z jihovýchodní Moravy, který čerpal úvěr 1,33 milionu korun.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články